Joensuun Linnunlahti isännöi lauantain Toto75-kierrosta. Kakkoskohteessa nähdään kolmelta paalulta starttaavien tammojen taisto, jossa 40 metrin pakilta lähtevä Ice Wine erottuu kilpasiskoistaan lähes 150 000 euron tienesteillään. Huippukuntoa viime starteissaan esittänyt Leo Mönttisen valmennettava joutuu takamatkaltaan kiertelytehtävän eteen. Vahvimmat haastajat löytynevät edelliseltä paalulta; Sahara Kellyanne ja Jasmine Zon.

Lieksalaisen Tuomo Määttäsen omistama ja valmentama Jasmine Zon juoksi touko-kesäkuun vaihteessa kolmen voiton putken, joista kaksi Toto75-voittoa. Tuorein startti on tiistailta, jolloin tamma haki kotiradallaan kauden neljättä voittoaan. Voltin vitosradalta startannut hevonen joutui tekemään töitä keulapaikan ottaneen Uomo Show’n rinnalla. Sinnikkäästä esityksestä huolimatta ykkössija jäi hevosenmitan päähän.

”Tamma teki kovan juoksun. Punnersi kuolemanpaikalta kilometrin verran. Lopussa ei ihan riittänyt sisäradalta startanneelle. Muutoin hevonen oli kyllä hyvä ja kunnossa, eikä ollut moksiskaan juoksustaan. Se ehtii hyvin palautua lauantaille. En usko, että lyhyt starttiväli tuottaa vaikeutta”, Määttänen sanoo ja ennakoi maltillisesti, että kaiken onnistuessa oman suojatin pitäisi olla ainakin viiden sakissa, ehkä jopa totosijalla.

”Kiertämäänhän se joutuu 20 metrin takamatkalta. Voltin nelosradalta pääsee varmasti heti parijonoon. Täytyy katsoa, miten niistä asemista pääsee lähtemään ja saako vetoapua.”

Määttäsen mukaan Jasmine Zon ei ole mikään starttiraketti, vaan tuntuu päivästä riippuen seurailevan mukana ensimmäisen kilometrin. Se laittaa valmentajan pohtimaan myös varustemuutoksia Joensuun starttiin.

”Katsotaan nyt, muutetaanko varusteita, pannaanko sille nyt vetolaput. Lähtisikö se startista nopeammin avolapuilla ja vetolaput olisivat sitten käytössä lopussa.”

Jasmine Zon on ilmoitettu Joensuuhun ilman kaikkia kenkiä. Samalla balanssilla on menty viimeiset viisi starttia, ja se tuntuu sopivan hyväkavioiselle hevoselle. Sen sijaan hokkikenkiä tamma on moittinut. Siitä syystä Jasmine Zonia ei talvella kaviourilla nähty.

”Yritettiin jouluna ajaa muutamia startteja, mutta hokkikengässä se tuntui olevan hevoselle vaikeaa. Pidettiin sitten taukoa ja rokotettiin vuodenvaihteessa. Pakkasten hellittäessä kevättalvella aloimme treenata säännöllisesti. Hevonen on pohjakunnoltaan ok, ja starttien myötä uskon sen vetristyvän pikkuhiljaa. Mitään ongelmia ei ole ollut.”

Myöskään kurakeli ei Jasmine Zonille maistu. Kevään avausstarttinsa Ylivieskassa ja Lappeenrannassa tamma joutui juoksemaan kuraisella ja upottavalla radalla. Niiden starttien tulokset näkyvät hevosen taulussa hienoisina kauneusvirheinä.

Ruotsalaissyntyinen hevonen tuli Määttäsen talliin nelivuotiaana.

”Silloin sillä oli ajettu yksi startti Suomessa, jossa se laukkasi. Ostopäätöstä ei ole tarvinnut katua, vaikka hevonen ei menestymättömänä ja rahattomana kallis ollutkaan. Ihan valmis se ei ollut minulle tullessaan. Kolmisen kuukautta sillä piti ajella ennen kuin toin sen starttiin ensimmäisen kerran. Aika äkkiä tuntui, että se on fysiikaltaan varsin jaksava hevonen, ja sitähän se on. Ajattelin, että laukat jäävät pois, kun ajaa sille kuntoa.”

Eikä Jasmine Zon ole Määttäsen käsistä laukkaillut.

”Kun alkaisi 14-15-vauhteja kulkemaan voltistakin hyvillä radoilla, niin eiköhän sillä vielä jatkossakin pitäisi pärjätä.”

Totokohteisiin

Lisää teemasta: Pelivihjeet