Tammat kisaavat 2640 metrin tasoitusajossa lauantain Toto75-kierroksen viidennessä kohteessa. Jyväskylässä mukana on myös ahkerasti kesäkaudella starttaillut Pekka Visurin osaomistama ja valmentama Amanda Rose, joka on ollut tuttu näky ravilähtöjensä kärkikolmikossa.

Amanda Rose aloitti kisakautensa toukokuun lopulla ja on kolmessatoista startissaan ollut kymmenen kertaa totosijalla.

”Hevonen on suorittanut tosi hyvin ja näyttää sekä tuntuu menevän koko ajan eteenpäin. Toissavuoden kurkkuoperaatioiden ja tälle vuodelle muuttuneiden valmennussysteemien ansiosta se on tullut koko ajan lähemmäksi tammakärkeä.”

Visuri luonnehtii valmennettavaansa sisukkaaksi tammaksi, joka kahdeksan vuoden ikäisenä parantaa otteitaan edelleen.

Anythings Possiblesta ei ole montaa juoksijaa, mutta ne, jotka ovat lahjakkaita näyttävät vain parantavan vanhetessaan.  Niin kuin Airaksisen Ristonkin yhdeksänvuotias Anything For You. Nämä tuntuvat kehittyvän hitaammin.”

Killerin tammataiston yhdeksi suosikiksi lukeutuu yhdeksän vuoden ikään ehtinyt Leo Mönttisen Ice Wine, jolla on toki tehtävää 40 metrin takamatkalta. Amanda Rose lähtee reissuun 20 metriä aiemmin voltin ykkösradalta. Visuri näkee takamatkan olevan tammalleen vain eduksi.

”Tämä on vahva hevonen, melkein parempi pitkällä matkalla ja voltista parempi lähtemään. Auton takaa sillä ei ole juuri satsattukaan, mutta mikään starttiraketti se ei siitä ole ollut.”

”Amanda Rose kestää kovan tempon ja kirii siitä lopun kovaa. Se panee kaiken peliin. Kun matkaa on kaksi ja kuusi, ehtii siinä tapahtua paljon. Tällä kestää lähteä kiertämään, kun viimeinen kilometri alkaa”, Visuri sanoo ja jatkaa, että myös Killerin pitkä loppusuora sopii hevoselle hyvin. Kymmenkunta viimeistä lähtöä on näyttänyt hevosen olleen parhaassa vauhdissa juuri maalin kohdalla.

”Kovalla kirillään se ohittaa monta hevosta loppusuoralla. Toivottavasti kaikki”, Visuri tiivistää.

Kirikykyään Amanda Rose esitteli viime lauantaina Ylivieskassa. Alkumatkasta otetun lyhyen laukan vuoksi tamma putosi joukon hännille, josta paransi asemiaan viidenneksi nimenomaan vakuuttavalla loppusuoran esityksellään.

”Hevonen on edellisen kerran laukannut kaksi vuotta sitten. Ylivieskan ensimmäisessä kurvissa tuli vähän haitariliikettä, joka aiheutti hypyn. Mitalisijahan siinä meni. Lähellä olisi ollut kultainenkin mitali, jos tätä ei olisi tapahtunut. Sen lähdön saa unohtaa. Hevonen oli hyvä ja jatkaa edelleen hyvässä kunnossa.”

Amanda Rose on startannut nyt suunnilleen viikon välein. Visurin mukaan tiheä starttiväli sopii tammalle.

”Se palautuu hienosti, syö ja juo hyvin. Tässä välillä on yksi valmennuskerta. Tänään torstaina ajetaan pehmeällä puolireippaasti. Mitään negatiivista ei ole viime startin jälkeen ilmennyt.”

”Viimeksi hevonen juoksi jenkkikärryistä. Tämä volttilähtö ajetaan ihan tavallisilla kärryillä. Se on voittanut molemmilla. En ole huomannut merkittävää vaikutusta myöskään kengättömyydellä. Jyväskylässä hevosella on kevyet alumiinikengät.”

Amanda Rosea ohjastaa Killerillä Victor Björkroth.

Totokohteisiin

Lisää teemasta: Pelivihjeet