Kouvolalaisen Kimmo Niemelän valmentama Tuuskanen on yltynyt vuodenvaihteen jälkeen huippuvireeseen. Ruuna hakee kuudetta peräkkäistä ykkössijaansa kotiradallaan lauantain Toto75-kierroksen kakkoskohteessa. Vastaansa se saa muun muassa viime kauden voitokkaimman hevosen Sorretun Voiman sekä pirteästi esiintyneen Hissun Turbon.

Tuorein tolppa kirjattiin Tuuskaselle viime lauantain Vermon Talvicupin finaalista, jossa hevonen pujotteli Antti Teivaisen ohjastamana vakuuttavasti maalipaalulle ensimmäisenä.

”Hevonen pääsi viime startissaan helpolla, tuli tyhjäkäynnillä ja oli startin jälkeen kuin ei olisi missään käynytkään. Siitä syystä ilmoitin sen kotikisaan, vaikka muutoin en mielelläni viikon välein ajaisi. Lyhyt starttiväli onkin ainakin itselleni suurin kysymysmerkki. Viikon välillä emme ole aikaisemmin kilpailleet tämän kanssa”, Niemelä sanoo ja lisää, että Tuuskanen on niin lunki kaveri, että se ei ota kisareissuja kovin tosissaan. Se auttanee myös valmistautumisessa tulevaan koitokseen.

Niemelän mukaan seitsemänvuotias Tuuskanen on rutiinin myötä hiljalleen oppinut ymmärtämään, että kun voltti pyörii ja lähtölaskenta alkaa, on ryhdyttävä töihin. Aiemmin se kulki vähän omissa maailmoissaan.

”Vermon startissa Antti joutui ottamaan hieman kiinni voltissa, jolloin Tuuskanen kylläkin tuumasi, että ei tässä nyt tarvitse niin tosissaan lähteä kilpailemaan. Se sai loikkarin päälle viimeisessä mutkassa ja rykäisi riittävän raon muihin.”

Ruunan kilpailuvietti on kultaa, minkä Niemelä toteaakin olevan viimeaikaisen voittokulun avain.

”Se haluaa olla ennen muita maalissa. Muutama startti sitten, se oli jo melkein hävinnyt kisan Tinderille, mutta sinnikkäästi vielä vastasi ja voitti. Hevosen rattailla istuu myös voitontahtoinen huippukuljettaja, joka sopii Tuuskaselle erittäin hyvin. Turhaan ei Teivaisella ole 8000 ykköstä”, Niemelä kehuu.

Tuuskanen starttaa 2600 metrin ryhmäajoon ulkoa radalta seitsemän.

”Kuskin tuntien ajetaan eteenpäin, jos hevonen innostuu kilpailemaan. Tietysti selkäjuoksu olisi kiva, kun on pitkä matkakin. Onneksi lauantaille lupasi pakkasta, jolloin olosuhteet olisivat vähän kevyemmät.”

”Paljon on vielä oljenkorsia käyttämättä tämän hevosen suhteen, mutta samoilla varusteilla mennään niin pitkään kuin pyörä pyörii. Kouvolassa on samat vehkeet hokkeja myöten.”

Tulevan kesän suhteen Niemelän suunnitelmissa on ajaa kilpaa tasaisesti kahden – kolmen viikon välein, mikäli viime keväänä tullut hiekansyöntiongelma ei Tuuskasen kohdalla uusiudu. Riskin minimoimiseksi haketarha on rakenteilla.

Tuuskanen on seuranhaluinen hevonen, joka on tyytyväinen, kun luottoihminen on katoksella läsnä.

”Ollaan sen kanssa tosi hyviä kavereita. Tuuskanen on myös nöyrempi työmies kuin treenarinsa. Se on aina valmis lähtemään lenkille, kun taas itse voisin jättää räntäsateessa väliin”, Niemelä nauraa.

Vokmarlainen Tuuskanen saa Kouvolassa kisaseurakseen 75:n päätöskohteessa Valkeala-ajossa esiintyvän veljensä Hexan Voksun. Kaksi vuotta sitten Hexan Voksu oli Valkeala-ajon kolmas toiseksi tulleen Costellon jälkeen. Lähdön voitti tuolloin Josveis.

”Veljekset eivät ole vielä koskaan tehneet ravireissua porukassa. 14-vuotias Voksu jäähdyttelee, eikä sille ole enää asetettu mitään odotuksia. Se on jo täyttänyt ne kaikki. Jos vaikka tämä olisi sen viimeinen startti, halusin, että ajetaan se kotiradalla.”

Totokohteisiin

Lisää teemasta: Pelivihjeet