Bergsåkerin 75-kierroksella riittää lauantaina monenlaista suomalaista jännitettävää.

Yksi mielenkiintoisimmista suomalaisvaljakoista on Roni Paldanin valmentama, Mika Forssin ohjastama ja Pentti Pietilän omistama Power Blaster, joka on saanut viime aikoina upeasti juonesta kiinni.

”Hevonen treenasi hyvin jo syksyllä ja väläytteli osaamistaan starteissakin, meni mm. Solvallassa täyden matkan 14,2, mutta oli starteissa kireä. Joulukuun lopulla saatiin monta pientä juttua kohdalleen, ja nyt ori suorittaa tasollaan”, Roni Paldan iloitsee.

”Yksi iso asia oli jenkkikärryt, joiden nostavan vaikutuksen johdosta Power Blaster sai liikkeilleen enemmän tilaa. Pikku vaivojen kanssakin on opittu elämään. Ori on nyt rentoutunut ja täysin fokusoitunut tekemiseen, muttei käy ylikierroksilla.”

Kauden ensimmäiseen oppilaslähtöön ori oli vielä ylilatautunut ja laukkasi, mutta sen jälkeen laukkoja ei ole enää tullut. Ei edes viimeksi, vaikka kaikki meni pieleen jo ennen lähtöä.

”Power Blaster on juossut kahdeksan viime starttiaan kanadansekillä, jossa menee kettinki leuan alta. Solvallasta saatiin ohjeeksi laittaa siihen pehmuste, ja niin tehtiin, mutta viimeksi Rommessa rataeläinlääkäri määräsi vaihtamaan sekin esittelyn jälkeen”, Paldan kertoo.

”Hevonen pääsi radalle puolitoista minuuttia ennen lähtöä ja meni Mikan mukaan täysin kylmänä volttiin. Siksi se meinasi laukata ja jäi lähdössä, mutta lopetti jonkun ruotsalaistoimittajan mukaan viimeiset 700 metriä ulkoratoja 10,2.”

”Selvitin sekkiasiaa ST:stä (keskusjärjestö Svensk Travsport).  Sieltä pahoiteltiin, että oltiin saatu väärät ohjeet Solvallasta, mutta vahvistettiin, että entisenlaisella sekillä ei saa ajaa. Eikä siinä mitään, valmentajana vastuu oli tietysti alun perinkin minun”, Roni Paldan lisää.

Bergsåkerissa vastaan asettuu viisi viime starttiaan voittanut Redén-Kihlströmin Deal Done Zet, joka pelataan suursuosikiksi. Takarivi ja lyhyt matka aiheuttavat lisähaasteita, mutta valmentaja ei lähde Power Blasterin kanssa lyötynä matkaan.

”Peliprosentit (perjantaina päivällä Deal Done Zet 58 ja Power Blaster 7) eivät ole oikeassa suhteessa. Useammin Power Blaster minusta voittaa kuin 7 kertaa sadasta”, Paldan näkee.

”Asetelmat on tietysti Deal Done Zetin puolella, kun sillä on etu- ja meillä takarivi (rata 9). Mutta ei me sitä sinänsä pelätä. Eturivissä on muitakin nopeita avaajia, eikä minusta ole itsestään selvää, että se pääsee keulaan. Jos Deal Done Zet jää johtavan rinnalle, se nostaa keulahevosen ja meidän osakkeita.”

”Tietysti takarivistä pitää saada hyvät asemat, eikä ole tietysti itsestään selvää, että hevonen lähtee takarivistä yhtä lujaa kuin eturivistä. Mika ja Power Blaster on kuitenkin hyvä duo, ne ymmärtää toisiaan”, Roni Paldan lisää.

Ruotsissa hänellä on valmennuksessa 12 ja Suomessa 10 hevosta.

”Henkilökuntaa haetaan koko ajan tänne Ruotsiin lisää, mutta aika on hankala, ja niin hakee kaikki muutkin. Tällä porukalla pystytään treenaamaan nämä hevoset, muttei laajentamaan niin kuin haluaisin”, Paldan pahoittelee.

Muuten talliin kuuluu hyvää.

Bellatrix Club aloitti kahdella voitolla Petri Salmelan nimissä, kun paperien saaminen Italiasta viipyi, mutta tuli Italiasta minulle jo viime syksynä. Nyt hevonen saatiin minun listoilleni. Lisäksi tallista löytyy lahjakkaita nuoria hevosia, joiden aloitusta alkukesästä odotan mielenkiinnolla.”

Peli Bergsåkerin T75-kierrokselle sulkeutuu lauantaina kello 17.20.

Toto-kohteisiin: