Seinäjoen lauantai-iltapäivässä on tarjolla kansainvälisen tason tähtikarkelot, kun Toto75-kierroksen kuudes lähtö kerää viivalle maailmanluokan menijät ruotsalaisen Heavy Soundin ja italialaisen Venissage Grifin johdolla. Kierroksen avauskohde on avoin tammalähtö, johon riittää huipputason osallistujia siitä huolimatta, että lämminveristen tammojen kotimaisista kärkinimistä kolme sai kutsun kilpailemaan Seinäjoki Racen 70 000 euron ykköspalkinnosta.

75-pelin käynnistävässä kohteessa kolmosradalta starttaa BWT Divine. Kaisa Toivosen valmennettava osoitti nousevaa kuntokäyrää viime lauantaina Lahden Jokimaalla, jossa sijoittui Suur-Hollolan Best Ladyn neloseksi varsakomeetta An-Dorran jälkeen. Sakeassa räntäsateessa ajetun kisan kärkikaksikko Stonecapes Queila ja Willow Pride nähdään mukana Seinäjoki Racessa. Toivonen kiittelee ulommaiselta radalta lähteneen suojattinsa vahvaa esitystä.

”Best Ladyyn emme olleet asettaneet minkäänlaisia odotuksia. Siinä porukassa hevonen teki kasiradalta kaiken kaikkiaan todella hyvän suorituksen, vaikka juoksu ei onnistunutkaan niin suotuisasti. Oli tosi huono keli, mikä vaikeutti kuskin näkyvyyttä. Hevosia hiljensi eteen, ja se aiheutti jarrutusliikettä, missä jäimme kauaksi. BWT Divine ei ole ollut mikään kummoinen takapareista kiertelijä, mutta nyt se tuli tosi hyvin perille asti.”

BWT Divine voitti nelivuotiskaudellaan vuonna 2019 Villinmiehen tammakilvan ja oli seuraavana vuonna tammaderbyn kakkonen. Molemmissa ikäluokkakisoissa BWT Divinen väkevin kilpakumppani on ollut Peanuts, joka edustaa niin ikään sinivalkoista hevoskaartia Seinäjoki Racessa.

”Kertoo kotimaisten tammojen tasosta paljon, kun kolme BWT Divinen kilpasiskoa juoksee päivän päälähdössä. Meidänkin lähdössä on tosi hyviä tammoja mukana, mutta tuleva tehtävä vaikuttaa huomattavasti kevyemmältä, kun siitä puuttuvat nämä kolme kovaa”, Toivonen ennakoi.

BWT Divine kilpailee ensimmäistä kauttaan avoimissa tammalähdöissä. Alku tuntui lähtevän Toivosen mukaan vähän tahmeasti käyntiin.

”Näissä lähdöissä pitää mennä täysillä alusta loppuun. Pitkän tauon jälkeen hevonen aloitti kautensa vähän liian kevyin viimeistelyin, mutta kovien starttien myötä se on parantanut. Ja tuntuu, että se parantaa lisää koko ajan”, Toivonen sanoo ja jatkaa, että BWT Divinen vahvuudet ovat nopeudessa ja hyvässä vauhtikestävyydessä, joille on käyttöä jatkossakin, kun lähdöt vain kovenevat.

Valmentaja uskoo, että BWT Divine on lyhyellä starttivälillä parhaimmillaan.

”Hevosta on liikutettu startin jälkeen kevyesti, ja keskiviikkona se meni muutaman reippaamman vedon. Varusteiden osalta jatketaan Seinäjoella samaan malliin. Sillä on kaksi kertaa ollut puolikkaat vetolaput, joihin se on vastannut hyvin. Etukengät voisi siltä periaatteessa ottaa pois, se parantaisi lähtönopeutta entisestään. Mietin asiaa vielä, mutta todennäköisesti se juoksee kengät jalassa.”

Kesäkauteen Toivonen suhtautuu varauksella, sillä BWT Divinella on aiemmin ollut keskikesällä siitepölyallergiaoireita.

”Olemme yrittäneet ajaa kesällä, eikä siitä ole oikein tullut mitään. Jos hevoselle nyt tulee mitään oireita, se saa olla kesän sivussa ja katsotaan sitten taas elokuun korvilla uudelleen. Ajetaan nyt kuitenkin niin pitkään kuin se menee hyvin, mutta väkisin ei yritetä.”

Seinäjoella kaviouralle ampaisevat BWT Divinen sisäpuolelta Free Me ja Club Nord Elit.

”Sisäradoilta lähtee tosi kovat avaajat, joten ei ole mikään automaatio, että saisimme keulapaikan. Keulasta hevonen ei ole hävinnyt vielä koskaan, mutta se on päässyt sinne valitettavan harvoin. Paras paikkahan se olisi juosta kaikin tavoin, mutta Olli (Koivunen) ajaa juuri niin kuin parhaaksi katsoo.”

Kun tammajoukkoon lisätään myös Matter Of Fact, Selene Lune ja Bosses Lady, on T75-1:stä tulossa erittäin mielenkiintoinen voittovääntö.

Totokohteisiin

Lisää teemasta: Pelivihjeet