Kari Innasen valmentama kuusivuotias ori kilpailee keskiviikkona uransa ensimmäistä kertaa pitkällä matkalla.

Rysky on osoittanut uransa 10 ensimmäisessä startissa lahjakkuutensa. Ori on voittanut alku-uransa kisoista kuusi ja sijoittunut kahdesti toiseksi. Kaksi kertaa se on jäänyt kolmen parhaan ulkopuolelle, kun laukka on vesittänyt nuo haaveet.

Viimeksi Rysky kilpaili tapaninpäivänä Kuopiossa. Se oli yksi starteista, jossa laukka pilasi sen menestysmahdollisuudet. Silti valmentaja ei osaa pelätä väärää askellajia Vermossa, eikä hän ollut orin viimekertaiseen esitykseen lainkaan pettynyt.

”Kuopiossa Ryskyn etukenkä hajosi, hokit lensivät siitä, kun kenkä katkesi”, Innanen kertoo. ”Käytännössä kolmella jalalla joutui mennä, niin tehtävä oli ihan mahdoton. Silti meni kuitenkin 30-alkuisen ajan, vaikka lipsui koko ajan, niin aika kova esitys se oli siihen nähden.”

Ajoittaisesta epävarmuudesta huolimatta kyse on varsin tasaisesta suorittajasta, kun katsoo orin statistiikka. Niinpä Innanen on varsin luottavainen menestyksen suhteen, vaikka ei ole lähtölistaakaan katsonut.

”Niiden vähien starttien myötä, mitä se on mennyt, siihen on oppinut luottamaan. Se on kyvykäs hevonen, joten pärjäämään lähdetään, jos ei ole yhtä huonoa tuuria tai taitamattomuutta kuin Kuopiossa. Tokihan se on voltista epävarma, on se toki sitä vielä muutenkin, mutta kyvyt sillä piisaa”, Innanen vakuuttaa.

”Vastukseen en ole perehtynyt lainkaan, koska se ei ole enää minun käsissä. En osaa ylipäätään enää arvioida vastustajia sillä tavalla. Näin pienen voittosumman omaavien hevosten lähdöissä on yleensä paljon aloittelevia kilpailijoita, joten siellä joku voi innostua parantamaan paljonkin. Omaan luotamme kuitenkin kovasti.”

Rysky on aiemmin kilpaillut ainoastaan 2100 metrin matkalla, mutta nyt se lähtee mittaamaan tasoaan kolmen kierroksen kisassa. Tästäkään treenari ei ole huolissaan, vaikka myöntää etenkin nopeuden olevan hevosen parhaita ominaisuuksia.

”Pitkällä matkalla ei kuitenkaan mennä yleensä 25-vauhtia. Sillä on todella hyvät vauhtivarat, joten se saa varmaan niihin nähden mennä aika hiljaista vauhtia. Siksi uskon sen jaksavan tämänkin matkan, mutta vaikeahan sitä on varmaksi sanoa, kun ei olla koskaan kokeiltu, ja hevosella on vielä noin vähän startteja takana.”

Ryskyn valmentajana toimivan Karin poika, Samuli, tunnetaan myös ohjastajana ja valmentajana. Nuorempi Innanen on myös orin vakiohjastaja ja osaomistaja. Toinen Ryskyn omistajista on Tuomo Myyryläinen, jonka pihatossa hevonen asustaa.

”Meiltä ei ole kuin muutama kilometri matkaa siihen”, valmentaja laskeskelee. ”Siellä on yksi tamma sen kaverina, ei tosin samassa pihatossa. Rysky saa katsella sieltä Olavinlinnaa ja Savonlinnan keskustaa, tosin järven takaa. Se on tosi ystävällinen ja nuoreksi oriksi mahdottoman mukava hevonen. Ei se ainakaan kauheasti ole pullistellut.”

Rysky ei ole suinkaan emänsä Ruutu-Ressen ensimmäinen menestynyt varsa. Sen jälkeläisistä tuttuja nimiä ovat muun muassa seitsemän voittoa kerännyt Petroli sekä parin vuoden takainen derbykolmonen Larsman.

Innanen odottaa myös Ryskyn nousevan sarjoissaan, jos se vain pysyy terveenä.

”Olisi tarkoitus ajella talvi tasaisin väliajoin kilpaa, ja keskittyä ensi kesänä treenaamiseen ja uittamiseen. Sillä on hyvät vauhdit ja tuntuu jaksavaltakin. Minulla on aika suuret odotukset sitä kohtaan, jos se saa rauhassa keskittyä.”

Loppukevennyksen Innanen heittää varustemuutoksia kysyttäessä.

”Ainakin sellaiset kengät, jotka eivät katkea”, hän nauraa. ”Muita muutoksia ei tule.”

Rysky kilpailee keskiviikkona Vermon seitsemännessä lähdössä. Pääpelinä toimii tuttuun tapaan Toto65. Lisäksi Kaksari-peli on erityisen kiinnostava, sillä lähdöissä 5-9 on tuhannen euron bonusraha kyseiseen pelimuotoon.

Vermon Toto65

Lisää teemasta: Pelivihjeet