Ennen lauantain kahden kierroksen finaalia Susanna Granroth johti sarjaa 56 pisteellä takanaan Hanna Tardiveau 54 pisteellä.

Hän johti sarjaa edelleen kisan päätyttyäkin, mutta Tardiveau oli pudonnut pelistä.

Granroth aloitti kakkoskierroksen ratsastamalla Anatevkalla nollaradan. Tardiveau teki tehtävän Granrothille lopulta helpoksi pudottamalla Wetrichtalla toisella kierroksella kaksi puomia, mikä heitti hänet pois luokkapalkinnoilta.

Tardiveau on kuitenkin karsiutunut sunnuntain autofinaaliin jo aiemmin kaudella. Häntä pidetään Granrothin pahimpana vastustajana.

Lauantaina Laaksolla Granroth oli siis jo voittanut sarjapalkinnon Anatevkalla ennen kuin lähti radalle Baccaralla.  Hän harkitsi jättää luokan väliin, mutta osallistui lopulta tuomariston pyynnöstä ja ratsasti kiltisti maaliin asti.

”Kyllähän tämä keli vie hevosista paukkuja. Olisin kyllä mielellään jäänyt pois…”, Granroth myönsi.

Emma Tallbergin onneksi hän pudotti, sillä sen ansiosta Tallberg oli luokassa toinen ja pääsi huomiseen autofinaaliin. Tuomariston puheenjohtaja Pirjo Huru vahvisti sääntöasian.

Luokan jälkeen sääntöjä pyöriteltiin arvovaltaisella tasolla. Ne eivät näyttäneen olevan selvät oikeastaan kenellekään muulle kuin Hurulle.

”Se sen sijaan olisikin ollut mielenkiintoinen tilanne, jos Granroth olisi ollut ykkönen ja kakkonen, miten olisi tulkittu sääntökohtaa, jossa lukee että GP-finaalin kaksi parasta pääsee autofinaaliin”, Huru jatkoi naurahtaen. ”Tulkitaanko yksi ja sama henkilö kahdeksi henkilöksi ja olisiko Tallberg silloin jäänyt ulos? Minun tulkintani on, että olisi, sillä kyse on ratsukoista, ei pelkistä henkilöistä”, Huru pohti. Hänen tulkintansa ei tosin olisi ollut pelkkä tulkinta, vaan se olisi ollut epäselvässä tilanteessa käytettävä toimintatapa.

Emma Tallberg ratsasti Dolce Vita Crosbylla puhtaat radat. Hän pääsi finaaliin, koska oli kahden parhaan joukossa. Ei siksi, että oli ratsastanut 1. kierroksella puhtaan radan, niin kuin moni osakilpailuja koskevaa sääntöä väärin tulkitsi, Tallberg itsekin. Tämä sääntö ei enää pätenyt finaalissa.

Kullo Kender odotteli vielä luokan jälkeen tietoa pääsikö hänkin yhdellä hevosistaan autofinaaliin vai ei. Kullolla oli Cooperilla kaksi aikavirhettä. Hänen mielestään 2 aikavirhettä ei ollut sama kuin pudotus vaan pikemminkin synonyymi ”puhtaalle suoritukselle”.

”Olisi kiva muuten nopeasti tietää, koska muuten lähden suoraan lautalle ja Viroon”, Kullo naurahti.

Tähän ei saatu vastausta ennen kuin Huru oli kutsuttu hätiin, mutta siinä vaiheessa Kullon oli jo pitänyt poistua paikalta. Ratamestari Kenneth Wrede vahvisti myöhemmin että osallistumisoikeutta ei Kullolle tullut kahdestakaan syystä.  Ensinnäkin 2 aikavirhettä on virhe ja toisekseen 0-rata ensimmäisellä kierroksella ei riitä.

Sarjan voittajana Granroth kuittasi 5000 euron palkintorahat ja finaaliluokan voittaja 3000, samoin nuorten sarjan ja luokan eli yhteensä 4500. Granroth jäi miettimään sitä, ottaako autofinaaliin huomenna vielä kolmannenkin hevosensa Leopoldon, jolle hän sai paikan finaalipäivänä nuorten luokasta, josta niin ikään kaksi parasta pääsi huomiselle. Kakkonen oli Bettiina Lahdensivu Rhapsodijalla.

Tulokset

Autofinaalin lähtölista

18.15 juttua täsmennetty puheenjohtajatuomari Pirjo Hurun kommenttien pohjalta