Belgialainen eläinlääkäri oli todistusvuorossa esteruuna Kanick vd Vosbergin kauppariidan viimeisenä käsittelypäivänä,  tänään tiistaina 8. kesäkuuta Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.  Tuomio annetaan 30. päivä kesäkuuta.

Kantajan todistaja, belgialainen urheiluhevosten ortopediaan erikoistunut eläinlääkäri Michel Hoegaerts oli viimeinen kuultu henkilö pitkästä todistajien listasta tapauksessa, joka on kestänyt jo maaliskuusta asti.

Vuosina 2019 ja 2020 hevosta hoitanutta Hoegaertsia kuultiin tiistaina etäyhteyden avulla useamman tunnin ajan.

Belgialainen kertoi, että Cataja Oy:n Tarja Kallio oli tuonut hevosen oikeaa etujalkaansa ontuvana hänen Belgian klinikalleen vuonna 2019 ja että röntgenkuvissa oli nähtävissä sädeluusyndrooma. Tämän jälkeen otetuissa MRI-kuvissa näkynyt ruunuluun kysta oli Hoegaertsin mukaan sen sijaan jopa yllättävä löydös, sillä hevonen ei kliinisesti vaikuttanut aivan niin kivuliaalta kuin vaurio olisi antanut olettaa.

Myöhemmin belgialaiseläinlääkäri on nähnyt Suomessa tehdyn patologisen avauksen raportin, jossa todettiin epäilys kemiallisesta hermonkatkaisusta. Hän yllättyi tiedosta, sillä ei sanojensa mukaan ollut koskaan kuullut kyseisestä menetelmästä kemiallisesti tehtynä,  mutta pitää katkaisua periaatteessa loogisena, ja mahdollisena selityksenä sille, että hevonen on pystynyt käyttämään jalkaansa.

Hoegaerts moitti ostotarkastuskuvien laatua. Hänen mukaansa niissä oli jo todettavissa sädeluualueen vauriot.

Hän kuitenkin totesi, että varmuutta siitä, ontuiko hevonen hänen klinikalleen tullessaan kanteessa mainittua sädeluuta vai ruunuluun kystaa, on ollut mahdoton saada. Hän jatkoi, että eläinlääketieteellinen diagnoosi on aina yhdistelmä havaintoja, kliinisiä oireita ja kuvantamista.

 

 

 

Lisää teemasta: Kauppariita belgialaisesta esteratsusta