Ikäluokkien EM-kisat jatkuivat Budapestissä tiistaina junioreiden ja lapsiratsastajien kanssa.

Maajoukkuevalmentaja Marko Björs totesi, että tiistai oli hyvä päivä. Erittäin hyvä päivä.

Veera Paloheimo saavutti Wolle Wolkensteinilla omat kansainväliset ennätysprosenttinsa 69,2 %. Yksi tuomareista, unkarilainen Peter Hansághy oli nostanut suomalaisen peräti neljänneksi, 73 prosentilla. Saksalaisratsastajan eteen, mikä on aina tässä lajissa saavutus.

“Viini paranee vanhetessaan, samoin tuo hevonen.  Se liikkui letkeästi ja kevyesti ja kerää pisteitä laukanvaihdoillaan. Ja tuomarit kerta kaikkiaan nyt vaan tykkäävät Veeran tyylikkäästä istunnasta ja eleettömästä ratsastuksesta”, Björs suitsutti.

Johanna Similän Mein Freund kävi verryttelyssä kuumana, ja pahaksi onneksi ukkonen uhkasi jälleen, jonka takia verryttelyaikataulua oli tiivistettävä.

“Johanna joutui menemään vähän nopeasti radalle mutta piti hommat hanskassa. Yksi huono laukanvaihto ja prosentit (67,3) mitkä tavallisestikin.”

Kultamitalijoukkue tuli odotetusti Saksasta, hopea meni Tanskaan ja pronssi Hollantiin. “Suomen joukkue oli sijalla 10, mikä oli asettamani tavoite tällä valmistelulla.”

Tiistain varsinainen jymyuutinen oli kuitenkin se, että lapsiratsastaja Venla Lahtinen teki Classifiedillä ennätyksensä joukkueohjelmassa, 73 %. “Ihan tajuttomat prosentit!” kuten Björs ilmaisi.

Björs kertoi, ettei ollut aiemmin katsonut tytön ratsastusta tarkemmin. Lisäksi hän joutui maanantaina opettamaan Lahtiselle tiettyjä asioita tuomarien kommentoitua puutteita hevosen liikkumisessa, esimerkiksi laukanvaihdoissa käynnin kautta,  ja myös puutteita hevosen suoruudessa. Lahtinen kuunteli ohjeet keskittyneesti ja noudatti kuulemaansa tänään radalla.  “Voitko kuvitella, että se lapsi toteutti kaikki ne uudet ohjeet. Venla meni kuin olisi ratsastanut nappi korvassa.”

Hevonen Classified on entinen estehevonen.  Kyseessä on ratsukon kuudes yhteinen koulurata,  “Tulevaisuuden lahjakkuus ilman muuta”, Björs lisäsi.

Eilen, maanantaina päivän viimeiseksi starttasi juniori Sofie Söderbäck.  Björs kertoo, että hänen hevoseltaan High Bidiltä kerta kaikkiaan loppui voimat ja oli tyytyminen 61,2 prosenttiin.

“Kaikki laukanvaihdot epäonnistuivat. Ravistahan Sofie sai kahdeksikkoakin.”

Keskiviikkona starttaa henkilökohtaisessa kisassa kolme junioria Tuisku Lamberg, Johanna Similä ja Sofie Söderbäck. Veera Paloheimo ratsastaa vasta torstaina.

Huomenna starttaa myös lapsiratsastajien joukkuekisaluokan toinen puolikas, 24 ratsukkoa. “Me jännitetään, mahtuuko nyt väliaikasijalla 6 oleva Venla Lahtinen huomisen jälkeen 18 ratsukon henkilökohtaiseen finaaliin. Voi ihan hyvin käydä niin, että mahtuu!”

Lasten tiistain joukkuekisan tulokset täällä 

Junioreiden joukkuekisan tulokset täällä  ja täällä

 

 

Lisää teemasta: Budapestin ikäluokkien EM-kisat 2020