Siilin Ratsastajat järjesti ensimmäiset kansalliset kouluratsastuskilpailut liki kymmeneen vuoteen, ja lähtijöitä riitti luokkien täydeltä. Kotiradallaan kilpaillut Riina Colliander vei PSG-luokat, Anna Kärkkäinen otti ykköstilat suomenhevosluokissa ja 6-vuotiaissa.

Riina Colliander on syystäkin tyytyväinen. Ensimmäistä kauttaan PSG-tasolla ratsastava kuopiolainen on löytänyt itselleen Rascajasta (Rascalino-Wolkentanz) taitavan kilpakumppanin, jonka kanssa on ilo treenata.

Lauantaina ratsukko otti voiton nuorten ratsastajien esiohjelmasta prosentein 67.422 ja sunnuntaina prix st georges -ohjelma tuotti tulokseksi 66.839. ”Radat tuntuivat sujuville ja hyville. Sunnuntaina tosin jo tuntui se, että kilpailuiden eteen tehtiin pitkät illat töitä viikolla ja hellekin painoi. Kunto on kyllä mukavasti parantunut Rascajan myötä, ja polkujuoksulenkille on motivaatiota lähteä nyt enemmän, kun on tällainen hevonen.”

Kilpaileminen on Collianderin mielestä kivaa, ja voittaminenkin, mutta parasta on kuitenkin treenaaminen. ”Olen niin armottoman kova jännittämään. 12-vuotiaasta asti kun olen kilpaillut, olen aina jännittänyt paljon.”

Kuopiolainen ratsastaja kertookin, että lajin parhaat endorfiinit tulee silloin, kun hän onnistuu ratkomaa pieniä pulmia hevosen kanssa kahden maneesissa. ”Se on kiehtovinta.”

Tamma Rascaja tuli Collianderin omistukseen 1,5 vuotta sitten. Hän itse itselleen vaativan tason kilpakumppania Eevamaria Porthan-Broddellin avustuksella. Videoita tanskalaishevosista oli jo katseltu, kunnes Porthan-Broddell mainitsi toissa vuoden itsenäisyyspäivän alla, että onhan olemassa yksi inter-tasoinen hevonenkin myynnissä.

”Minulla oli haussa peruskoulutettu hevonen, joka tekisi jo vaihdot, mutta sitten lähdin kokeilemaan Rascajaa ja olin heti myyty. En ollut ikinä ennen istunut tällaisen hevosen selässä”, Colliander kertoo Laura Lehtosen alla aiemmin nähdystä ratsusta.

Collianderin kotivalmentajana toimii Krista Turunen, joka muuten oli Siilissä molempien päivien luokassa toisena. ”Hän on fysioterapeutti ja auttaa minua, kun minulla on vinoutta lantiossa. Kristallakin on hieno hevonen.”

Myös Ville Vaurio on käynyt ”Savon mafian” luona valmentamassa.

Colliander oli ennen Rascajaa kilpaillut pääasiassa helppo a- tasolla, mutta nyt luokat ovat vaikeutuneet. Suunta on edelleen ylöspäin.

Ennen Siilin kilpailuita Colliander vietti vajaa pari viikkoa Vaurion luona Kusaksessa, josta haettiin varmuutta PSG-radoille. Siellä myös harjoiteltiin Interin asioita, sillä Colliander aikoo startata sen Lappeenrannassa kuukauden kuluttua. ”Tuntuu hyvältä lähteä sinne, kun hevonen on juuri oikeassa vireessä.”

Lappeenrannassa ratsukolla on edessään ensimmäinen kür. Koreografiaa harjoiteltiin Kusaksessa, ja Noora Pajarin tekemä musiikki on juuri valmistunut. ”Musiikissa on käytetty kolmea eri kappaletta. Nightwishiä löytyy käyntiosuudesta ja muu musiikki on puhallinsoitinta ja instrumentaalista. Se kuulostaa hirmu hyvälle.”

Colliander kehuu kürin tekijöitä siitä, että musiikkiin on löydetty juuri hevosen vahvuudet. Rascajan parhaita puolia on lisätty ravi ja piruetit. ”Tuntuu, että kürissa on osattu nostaa oikeat asiat esille”, ratsastaja kertoo tyytyväisenä.

Interin asiat eivät ole Rascajalle vaikeita. Kokopiruetti pyörii Collianderin mielestä jopa helpommin kuin puolikas. ”Hevonen tuntuu viihtyvän piruetissa koko kierroksen, ja sen bravuuri on tehdä ykkösvaihdot. Rascaja tekee vaihtoja paljon, kerran meni 11 vaihdolle, että sain pidätteen läpi”, hän nauraa.

”Inter-asiat ovat hevosen vahvuutta. Kyse on ainoastaan siitä, miten minä osaan tehdä asiat. Voi sanoa, että Rascaja on oikea opetusmestari minulle.”

Ei Colliander ole itsekään mikään uusi kasvo kouluradoilla, aiemmin hänet on vaan totuttu näkemään enemmän suomenhevosten kyydissä, ja tuloslistoissa sukunimellä Kuivonen.

”Kilpailin itsekouluttamallani Pm Peter Panilla useamman vuoden ja pärjäsin ihan hyvin suokkiluokissa.”

Nuorempana Colliander on työskennellyt hevosten parissa esimerkiksi Ruotsin Flyingessä Katri Wäyrysellä, jossa hän perusratsasti nuoria kenttähevosia. ”Esteratsastaja en ole koskaan ollut, vaikka olen muutaman este- ja kenttäkilpailun mennytkin. Olen liian arka, enkä ikinä oppinut näkemään etäisyyksiä.”

Ruotsin vuosien jälkeen Colliander palasi Suomeen ja opiskeli yliopistossa sosiaalialaa. Tällä hetkellä Colliander toimii toisena yrittäjänä lastensuojelulaitos Willa Kaarinassa, joka tarjoaa lastensuojelun sijais- ja jälkihuollon palveluja Iisalmessa ja Suonenjoella.

Hänellä on myös yksi suomenhevonen, joka toimii ratsastusterapiahevosena. Colliander ei ole vielä valmis ratsastusterapeutti, sillä lopputyö on vielä tekemättä. ”Ratsastusterapiaan riittää hyvin asiakkailta niin lastenkodeista kuin ulkopuoleltakin.”

Colliander uskoo hevosten voimaan terapeuttina. ”Hevonen on terapeuttisena työkaverina mitä mainioin. Monen lapsen kohdalla olen seurannut erilaisia terapiamuotoja, eivätkä kaikki hyödy kahdenkeskisestä, neljän seinän sisällä tapahtuvasta terapiasta. Joidenkin kohdalla saadaan parempia tuloksia hevosten kanssa”, hän toteaa. ”Lasten tuntoja on hyvä peilata hevosta vasten.”

 

Collianderin lisäksi myös Anna Kärkkäisellä oli voitokas viikonloppu. Lauantaina Kärkkäinen otti 6-vuotiaiden hevosten vaativa b -tasolla käydyn osakilpailuvoiton Minion Verdellä tuloksella 81,400%. Luokassa arvostelu perustui liikkeiden laatuun ja askellajien arviointiin.

Lisäksi hän vei suomenhevosille avoimen luokan helppo a -tasolla Kulta-ahon Kasimirilla tuloksella 71,607%, ja sunnuntaina ratsukon suokkiluokan voittoprosentit nousivat mahtaviin lukemiin 72,250.

Kärkkäinen ja Minion Verde voittivat lisäksi sunnuntain helpon a:n.

Katso kilpailujen kaikki tulokset täältä.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digiversiona.

Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa. Kätevästi digilehteä lukemaan pääsee lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta. Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Tilaa lehti täältä.

Anna Kärkkäinen ja Kulta-ahon Kasimir olivat lyömättömiä Siilissä. Kuvassa ratsukko Ypäjän Summer Gameseissa. Kuva: SRL/Mirella RuotsalainenAnna Kärkkäinen ja Kulta-ahon Kasimir olivat lyömättömiä Siilissä. Kuvassa ratsukko Ypäjän Summer Gameseissa. Kuva: SRL/Mirella Ruotsalainen

Lisää teemasta: RatsastusPLUS