Yksi puhdas rata saatiin Finnderbyssä.

Se oli Maija Yli-Huhtalan ja Birchcape’s Wonderlandin.

Suoritus näytti hallitulta, vaikka Yli-Huhtala epäili sitä.

“Nokilleen tultiin alas orapihlajalta, uskoisin että takapää kävi aika korkealla”, naurahti voittaja.

Finnderby-voitto oli ensimmäinen. “Joskus olin neljäs Marbellalla, se oli kyllä ajat sitten.”

Suomalaisen esteratsastuksen uusi asiantuntija-apu, hollantilainen Bert Romp käveli Mikael Forsténin ja yleisön kanssa Finnderby-radan. Sekä Romp että Forstén ovat hypänneet useita derbyjä maailmalla. Romp on tainnut hypätä ne kaikki. Hänen neuvonsa derbyradalle on lyhyt ja ytimekäs : “Don’t be a chicken” (älä ole arkajalka).

Monen mielestä salaisuus on se, että Yli-Huhtala ratsasti vielä 2013 kansainvälisellä mestaruustasolla kenttää.

“Ehkä se entisen kenttäkilpailijan päättäväisyys ratkaisi, kyllähän derbyesteet ratsastetaan tietyllä tavalla. Mennään, eikä mietitä”, hän itsekin analysoi. Uusinnan jäämisestä pois hän oli tyytyväinen, sillä arveli, että olisi ollut rauhallisesti laukkaavalla hevosellaan sen viimeinen vaikka olisi kuka vastassa.

SRL:n urheilujohtaja,  ratamestari Aki Ylänne on vastannut derbykentän uusimisesta. Vanhoja -ja pelättyjä- kiinteitä esteitä on kevättalven aikana poistettu. Sen arveltiin vaikuttaneen lähtölistaan positiivisella tavalla jo tänä vuonna, kun lähtijöitä oli 14.  “Vanhaa traditiota on jätetty niin paljon kuin pystyttiin säilyttämään”, Ylänne sanoo. Korkeus on edelleen 135 cm.

Tuomarinkylän ratsastajien Sirpa Purasmaa noudatti kylmäpäisesti Bert Rompin neuvoa ja ratsasti eteenpäin vaikka orapihlajalta oli laskeutuminen ilman ohjia.

Urakka myös lyheni noin 400 metriä.

Yli-Huhtala kilpaili lauantaina koko rahan edestä. Hän oli toinen maalissa aiemmin iltapäivällä ratsastetussa senioriderbyssä. Senioriderby hypättiin matalammilla 120 cm -esteillä ja ilman esimerkiksi vesihautaa. Senkin voitti kenttäratsastaja, nykyinen sellainen, kenttäSM:issä lähtölistalla oleva Aki Karhapää hevosella Ducat.

Karhapää jatkaa SM-urakkaansa kenttäkisan rataesteosuudella tänä iltana Ypäjällä.

“Oli kiva saada tuntumaa derbykenttään!” hän myhäili.

Tulokset

Senioriderbyn tulokset

Lisää teemasta: Finnderby 2018