Oriinpitäjä ja kasvattaja Anne Niemi lähetti nelivuotiaaksi kääntyneen Duendecillo P:n pojan DiMaggio P:n koulutettavaksi Tanskaan kuuluisalle nuorten hevosten laittajalle Severo Jurado Lopezille.

“Maukka on ollut siellä nyt 10 päivää, ja eilen tuli video ja kuvat, mikä oli mukava yllätys”, Niemi kertoo tyytyväisenä.

Lopez hehkuttaa FWB-ori Maukan eli DiMaggio P:n (Duendecillo P –  Krack C) tulevaisuudennäkymiä ja sen laukkaa Facebook-seinällään, jonne on laittanut työskentelystään myös videon.

Andreas Helgstrandin ykkösratsuttajana vuosikausia työskennellyt, viime keväänä oman tallin perustanut Lopez tunnetaan voittoisana nuorten hevosten kilparatsastajana. Fiontinilla hän voitti MM:t kolmena vuonna peräkkäin, viisi-, kuusi- ja seitsenvuotisfinaalit.

“Olen onnellinen, että se pääsi sinne. Severolla on kuitenkin vain 10 karsinapaikkaa. Nyt ei ole ainakaan kuskista kiinni tämä homma!” Niemi huokaa.

Tällä oriilla panostetaan urheilu-uraan. Se sai astutusluvan viime vuonna FWB-oripäivien parhaana, ja astui kuusi tammaa Suomessa, mutta oriin ura on laitettu sivuun.

DiMaggio P  saa olla oriina, koska se on hyväluonteinen eikä orius  haittaa käyttöä millään lailla, mutta jalostusura sinänsä Niemeä ei kiinnosta. “Suomen markkina on niin älyttömän pieni, ja mullahan on kantaisä eli Peikko itselläni tällä hetkelläkin astumassa.”

Niemi sanoo, että DiMaggio on “parannettu versio isästään”.

Viime syksyllä se lähti Saksaan Niemen pitkäaikaiselle ratsuttajalle Oliver Polsterille, Saksaan.  Lopezin tallihenkilökunta kävi sen omalla autollaan Saksasta viime lauantaina hakemassa.

Yksi vaihtoehto oli hakea ori myös täksi kaudeksi Suomeen astumaan, mutta ihmisten liikkumista haittaava koronavirus ja siihen päälle Keski-Euroopassa riehuva hevosten herpes-virus päälle, pitivät hevosen Saksassa.

“Herpestilanteessa en voinut ajatellakaan käyttäväni jotakin kaupallista kuljetusta. Liian suuri tartuntariski.”

Tähtäin on asetettu nuorten hevosten MM:iin viisivuotiskaudelle.  Ne on kaavailtu ensi vuodelle Ermeloon.

“Toistaiseksi kisat on buukattu samalle päivämäärälle kuin Herningin MM-kisat, mikä tietysti on ongelma, mutta toivottavasti niitä päivämääriä voi vielä muuttaa.”

DiMaggio on projekti. Se ei ole tällä hetkellä myytävänä, mutta tulee myyntiin, kunhan arvo nousee koulutuksen ja kilpailusuoritusten myötä.

Niemi julisti viime vuonna lopettavansa kasvatuksen. Hän myikin yhden siitostammansa, DiMaggion emän Cape Canaveralin (Krack C . Rubinstein I). Nyt vaje on täytetty, Niemi myöntää nauraen.

“Löysin Peikolle ja Maukallekin hienon tamman saksalaiselta ratsukasvattaja-eläinlääkärikollegalta Christina Beukelta, Fayettan (Fantastic – Tuareg).  Alunperin tamma hankittiin nimenomaan Maukalle, mutta siitä ideasta on nyt luovuttu. Odotan suurella mielenkiinnolla hyvälaukkaisen Peikon ja isosti ravaavan Fayettan yhteistä varsaa.”

Peikko eli Duendecillo P (Don Romantic – Midt-West Ibi-Light) on Niemen elämän hevonen, yli kaikkien muiden. Nyt 17-vuotias ori on kotona Vöyrissä, ja sekä sen, että kasvattaja-omistajan elämä on sitä myöten mallillaan.

Di-etuliite tulee Duendecillosta ja kuvastaa D-linjan oritta. Kasvattajanimi P taas tulee tammasta Apres Pearl (Midt-West Ibi-Light – Pontus), Duendecillo P:n emästä.

Fayetta tuli kantavana Kjentosta (Negro – Jazz), ja se varsoo pian.

“Sieltä on tulossa musta ori, joka menee myyntiin. Oriinpito me lopetetaan. Ollaan siihen Lassen kanssa liian vanhoja!”

“No, korkeintaan voidaan harkita jonkun Peikon orijälkeläisen kanssa.”

Severo Jurado Lopezin FB-sivuilla oleva video täällä