EHV-tilanne jatkuu Valenciassa ja muuallakin Euroopassa, mutta käänne parempaan on maailmaa kohauttanessaa herpesepideamiassa toivottavasti jo tapahtunut.

Suomalainen hevosenhoitaja Paula Wolontis jatkaa edelleen hevospotilaiden tukena Valencian karanteenissa.

“Olemme kaikki väsyneitä ja huolestuneita. Joka päivä on uusia huolia ja kaikki on hyvin epävarmaa”, Wolontis kertoo.  Hän ei tiedä kuinka pitkään karanteeni tulee vielä kestämään, mutta arvioi tilanteen olevan jo rauhoittumassa.

Ilonaiheitakin on. Esimerkiksi tamma, joka sai viime viikon perjantaina 10 prosentin eloonjäämisennusteen, sillä ei pystynyt seisomaan lainkaan ilman vaijereita, mutta onkin kaikkien yllätykseksi parantunut hyvin. “Nyt seisoo omilla jaloillaan karsinassa. Vielä ei pysty kävelemään ja matka on hyvin pitkä, mutta suunta on oikea!” Wolontis iloitsee.

FEI raportoi 83 hevosen olevan parhaillaan hoidossa herpeksen takia. 15 hevosta on hoidettavana Valencia Spring Tour -alueen ulkopuolisilla klinikoilla.  Kaksi Valenciassa alunperin sairastunutta, mutta muualle kuljetettua hevosta on kuollut alueen ulkopuolella, yksi Barcelonassa ja yksi Saksassa, mikä nostaa kuolleiden määrän yhteensä kuuteen.

Karanteenialueella on järjestetty olosuhteita paremmiksi. Isoille hevosille on tulossa isompia bokseja. Tässä oli aloitteellisena Jumping Riders Clubin Katharina Offel. Boksit kuljetetetaan desinfioituina MET:stä, eli Sunshine Tourilta. Kyseinen kisa päätettiin FEI:n toiveesta perjantaina.

Dohassa Al Shaqabissa on edelleen myös yksi EHV-positiivinen tapaus, peräisin Valenciasta. Hevonen on eristettynä toisen saksalaishevosen kanssa, jonka testitulos jäi epävarmaksi ja vaatii uuden testin.

EHV oli monelle koronaviruksen kurittamalle kisajärjestäjälle korsi, joka katkaisi kamelin selän.  Kisoja on peruutettu ympäri Eurooppaa.

Myös Suomessa maailmalla riehuvaan herpekseen suhtaudutaan vakavasti. Osa ratsastuskeskuksista on päätynyt sulkemaan ovensa ulkopuolisilta hevosilta, esimerkiksi Ratsastuskeskus Aino.

Keskusjärjestöt Suomen Hippos ja Suomen Ratsastajainliitto suosittelevat bioturvallisuustarkkuutta ja karanteenia täällä ja täällä.

FEI:n tiedote

Päivitys klo 23. Muutettu tieto Sunshine Tourin loppumisesta kisajärjestäjän antaman tiedon mukaan perjantaille 5.3. eikä sunnuntaille 7.3.

Lisää teemasta: EHV-epidemia