Seitsemän hevosta lopetettiin Pohjanmaalla kesän lopussa 2017. Niiden omistaja tuomittiin viime viikolla eläinsuojelurikoksesta.

Keski-ikäiselle naiselle tuomittiin Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa 80 päiväsakkoa, mikä hänen tuloillaan tarkoittaa 480 euroa. Lisäksi hänelle langetettiin 7 vuoden kaikkia eläimiä koskeva eläintenpitokielto.

Henkilö oli pitänyt yhdeksää hevosta kahdessa eri paikassa. Niistä pari oli muiden omistajien, mutta valtaosa omia.

Ensimmäinen eläinsuojelutarkastus tehtiin kesäkuun puolivälissä, ja silloin eläinlääkäri totesi, että hevosten on täytynyt kärsiä ravinnon puutteesta ainakin yli kaksi kuukautta. Heinäkuun alussa eläinsuojelutarkastuksessa todettiin, että kolme hevosista oli laihoja tai hyvin laihoja. Toisessa eläinsuojelutarkastuksessa syyskuun loppupuolella todettiin, että lähes puolet hevosista oli ollut laihoja. Viimeisessä tarkastuksessa 13. lokakuuta todettiin, että yhdeksästä hevosesta kaksi oli alipainoisia ja kaksi sekä alipainoisia että lihasköyhiä. Tarkastuksessa hevosten oli todettu syöneen mutaa, puista pudonneita lehtiä, aidantolppia ja puunkuorta. Pitopaikan puuttumisen ja puutteellisen ruokinnan vuoksi eläinsuojeluviranomainen joutui tällöin lopettamaan hevosista seitsemän.

Henkilöä syytettiin hevosten lisäksi myös koirien ja kanojen hoidon laiminlyömisestä.

Henkilö myönsi käräjäoikeudelle syyllistyneensä lievään eläinsuojelurikokseen mutta vaati, että syyte enemmälti hylätään. Tuomion saamisen jälkeen hän kommentoi Hevosurheilulle, että tuomio on menossa hovioikeuteen.

”Tuomio on turhan rankka”, hän sanoo.

Henkilö valmentaa tällä hetkellä muutamaa hevosta, ja pyrkii jatkamaan sitä niin kauan, kuin se on mahdollista. Päätös hevosten lopettamisesta tehtiin hänen mukaansa yhteistyössä viranomaisten kanssa.

”Kun ei löytynyt sopivia tallipaikkoja, oli pakko antaa niiden mennä”, hän sanoo.

Tilanteessa mukana ollut henkilö toteaa, että syytetyllä oli liikaa eläimiä varallisuuteen nähden.

”Hän yritti ja yritti, mutta lompakko ei kestänyt. Kyllä hän varmasti hoitaa hevoset hyvin, kunhan niille on ruokaa. Hevoset olivat kuitenkin huonossa kunnossa, ja oli ajateltava niitä”, hän kommentoi.

Lisäys 14.30.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Suomen Hippos kommentoi, että rikoslain mukaan eläintenpitokieltoon määrätty henkilö ei saa omistaa, pitää eikä hoitaa eläimiä eikä vastata eläinten hyvinvoinnista. Näin ollen eläintenpitokieltoon määrätty henkilö ei saa toimia hevosten vastuuvalmentajana.

Tietoon tulleet tapaukset käsitellään Suomen Hippoksen kilpailuosastolla asiantuntijaeläinlääkärin johdolla. Mikäli epäillään, että henkilö rikkoo eläintenpitokieltoa, siitä ilmoitetaan poliisille ja asian käsittely siirtyy viranomaisille.