Koulukokeen prosenteista miinuspisteiksi

Kenttäratsastuksessa koulukokeen prosentit muunnetaan sakkopisteiksi, jotka seuraavat ratsukkoa kolmiosaisen kisan loppuun.

Rataesteradalla yksi pudotus on neljä miinuspistettä.

Maastoradalla miinuspisteitä kertyy kielloista (20) ja yliajasta sekä merkittävästä ali-ajasta, jossa ratsastaja tulee yli 20 sekuntia ihanneaikaa nopeammin maaliin (0,4 pistettä per sekunti).

Vähiten miinuspisteitä kerännyt voittaa kisan.

Säännöt täällä

Elmo Jankari meni senioreiden SM-kisassa tänään Suonenjoella sekä johtoon että viimeiseksi.

“DD oli ihan ookoo ja Soraya räjähti”, Jankari toteaa hevosistaan. Hän otti luottotamma DD:llä 27,5 koulupisteet ja johtosijan.  Tulokseen sisältyy kahden pisteen sakkopistelisäykset väärinratsastuksesta, kun Jankari ei muistanut, että tässä ohjelmassa ei ole alkutervehdystä.

Kun maksimipisteet luokassa ovat 210 pistettä, 2 pistettä vähemmän tarkoittaa lähes prosenttia huonompaa tulosta.

Kisa käydään kansallisena kolmen tähden CCN3* -kisana.

Jankari oli DD:llä kahden tuomarin ykkönen kolmesta. Yksi tuomareista asetti koulukokeen voittajaksi Sanna Siltakorven Bofey Clickillä (29,3).  Siltakorpi on luokassa tällä hetkellä toisena. Virpi Nättiaho ja My Cachet pitävät kolmatta sijaa.

Sorayan kanssa ei mennyt putkeen. Tuloksena 42,2 sakkopistettä ja viimeinen sija luokassa. Soraya oli jännittynyt, ja olisi todennäköisesti mieluiten laukannut koko kouluohjelman läpi.  Se rikkoi useassa kohdassa laukalle, ja käynti jäi lyhyeksi ja jännittyneeksi.

“En tiedä miksi. Kaikki valmistautuminen tehtiin tänään niin kuin aina useampipäiväisissä kisoissa. Jo aamukuudelta oltiin verkkailemassa ja juoksuttelemassa. Kun ei täällä Suonenjoella nyt kuitenkaan ole mitään erityisen kiihkeää atmosfääriäkään. Tuulee tosin jonkin verran. Jos ei sitten lämpötila vaikuta, onko täällä nyt viisi astetta vai kymmenen. Tai sitten, onko syynä kaksi edellistä yhden päivän kisaa, jotka pitää tehdä kiireessä, mikä ei ikinä Sorayalle sovi, kostautuuko se nyt…”.

Ei Jankari täysin tyytyväinen ollut DD:henkään, sen ratsastettavuus ei ollut aivan parasta mahdollista.

“Mutta DD:n huonompi päivä tarkoittaa vaan, että se ei ihan käytä selkäänsä niin kuin normaalisti, ei mitään sen kummempaa.”

Senioreiden kisan C-tuomari Osmo Metsälä kertoo, että kenttäkisan kouluosiossa tuomarin tulee muistaa, että hevoset eivät ole kouluhevosia. “Niiden ei tarvitse olla samalla lailla koottuina kuin saman tason kouluhevosilta odotetaan.”  Metsälä luokittelee luokan helpoksi, kun siinä laukanvaihdotkin tehdään käynnin kautta.

Jankari ei vielä ole päättänyt kummalla hevosista hän jatkaa SM-kisaa.

Tänään klo 15 ratsastetaan rataestekoe, ja vasta sen jälkeen ratsastajien on nimettävä mikä hevosista on SM-hevonen, ja mikä osallistuu luokkaan SM-kisan ulkopuolella.

Jankari on jo aiemmin ilmoittanut, että DD:n osallistuminen maastokokeeseen ei ole varmaa. Mutta ei mitalipeli ole vielä pelattu Sorayallakaan.

“Lasket siitä ne pari puomia eli 8 virhepistettä ja aika paljon yliaikaa maastossa, niin se on se keskivertotulos luokassa”, Jankari laskeskelee.

Nuorten kisaa johtaa koulukokeen jälkeen Aada Puranen Dioradus G:llä. Veera Manninen vaanii kakkos- ja kolmossijalla.

Senioreiden tulokset täällä

CCN2* -luokan (nuorten SM-kisa-luokka) tulokset täällä

SM-kisan tilanne

Lisää teemasta: Kenttäratsastuksen SM