Jankari-Siltakorven tallin nuoriso

Kentän sarjat käynnistyivät Niinisalossa Finnish Eventng Leaguen TopSpec pikkutourin ensimmäinen osakilpailu ratsastettiin viime viikonloppuna Niinisalossa tasolla 80 senttiä.  Päivän yksi työnsankareista oli Elmo Jankari, joka kilpaili luokassa kuudella hevosella, josta viisi sai rusetin. Jankari toteaa, että suoritus ei ollut ihmeellinen. ”Sunnuntaina on jo 10-11 startissa. Sama lössi kuin Niinisalossa ja 4 tai 5 lisää”, Jankari kuittaa. ”Ja sekin on vähemmän ratsastamista kuin normaali päivä kotona.” Vauvan takia pariskunnan hevosten ratsastaminen on nyt Jankarin harteilla. ”Meillä on yli 20 hevosta ratsastuksessa, niin se tarkoittaa, että ratsastan normaalisti 15-17 hevosta päivässä”, Jankari kertoo.

Mies myös valmentaa, joten joinain päivinä ratsastusta on vähemmän, ja tietenkin hevosillakin on vapaapäiviä. ”Lotta Lamberg on nyt meillä jo 3 vuotta oppilaana, ja hän on onneksi apuna”,  Jankari kiittää. Jankari toteaa, että kun hevoset laitetaan valmiiksi kuntoon, kävellään ja ehkä kevennetäänkin, ei monenkaan hevosen ratsastus ole erityisen rankka tikki. ”Eihän tämä silti ideaalitilanne ole, vaan 8-10 hevosta päivässä olisi ideaali tilanne. Mutta tämä on ylimenoaika, joka täytyy tehdä. Ei hevosia kannata siksi aikaa vähentääkään, kun Sanna on poissa kuvioista”, Jankari sanoo.

Omaan oheistreeniin hevosten määrä kuitenkin vaikuttaa, ”Saksassa meillä oli säännöllisesti PT, joka muokkasi meille kunto-ohjelmat, mutta nyt lasten myötä on ehtinyt tehdä vähemmän. Isompia kisoja kohti pitää sitten saada myös itsensä kuntoon. Mutta ei näissä nuorten hevosten luokissa tämä meikäläisen kunnosta jää kiinni”, hän kertoo. Nuorten kohdalla kyse on ennen muuta reaktioista ja keskittymisestä. Siinä kun vaikeissa luokissa keskitytään radan tehtäviin, nuorten hevosten kanssa keskitytään nimenomaan hevoseen. Uuteen asiaan totuteltaessa ei voi olla varma, mihin ilmansuuntaan ne milloinkin lähtevät. ”Suurin murhe on se, että latu olisi oikeaan suuntaan”, Jankari luonnehtii.

Samalla homma on kivaakin, Jankari sanoo. ”On tosi mielenkiintoista nähdä, millaisen tunteen hevonen antaa ensimmäisissä kilpailuissa. Osa tekee heti hyvinkin rennosti, pystyy hengittämään ja olemaan cool. Osa taas kipristyy henkisesti ja fyysisesti, ei pysty olemaan rentoja ja saa suoritukseensa varmuutta”, Jankari kuvaa. Kouluttajan ammattitaitoa mitataan sillä, osaako hän pysyä riittävän kauan helpoissa luokissa. ”Ei riitä, että tulos on nolla ja ajan sisällä, vaan hevosen pitää tuntua varmalta ja rennolta. Joskus voi kestää vuodenkin, että fiilis on sellainen, että voidaan nostaa tasoa”, Jankari sanoo.

Yksi Siltakorpi-Jankarin viime vuoden nuorista hevosista, Black Friday, esimerkiksi myytiin esteratsuksi. ”Esteratsastajat sanovat joskus, että jos hevonen ei ole riittävän hyvä, se voi mennä kenttää. Tässä voidaan ehkä sanoa, että ei-tarpeeksi-hyvä kenttähevonen voi mennä estehevoseksi”, Jankari velmuilee.

Hän kertoo, että alkujaan irlantilainen Black Friday on todella skoupikas ja varovainen, mutta se ei oppinut niin sanotusti hengittämään maastoradalla. ”Fyysisesti se olisi kyennyt menemään viittä tähteä, mutta ei henkisesti. Se ei alkanut tykkäämään maastoradoista”, Jankari selittää. Kerran sitten Siltakorpi, Jankari ja esteratsastaja Janna Jensen olivat maneesissa, kun Siltakorpi huomasi sanovansa Jensenille, että tuo voisi olla estehevonen. ”Hyppäsin yhden rundin, ja se hevonen olikin sitten aika nopeasti myyty”, Jankari kertoo.

Niinisalossa hypättiin myös 100 senttimetrin luokka, jonka voitti Kia Hyttinen ratsullaan Aircare. Ratsukko jatkoi heti torstaina Ypäjällä kahden tähden luokkaan, joka sekin meni mallikkaasti tuloksella 11. sija.

Miia Lahtinen

 

Ypäjän kahden tähden kenttäkisojen tuloslista alkaa helatorstaina etunimellä Elmo. Näin.

Elmo – Jagellonica,  Elmo – Harle Star, Elmo – St. Christina von Wääksy, Elmo – Amaris III, Elmo – Elsa’s Isabelle.

Neljä ensimmäistä Elmoa ovat sukunimeltään Jankari, viimeinen Elmo on Laiho.

Jankari oli tyytyväinen, vaikka paremminkin olisi kuulemma voinut mennä.

”Neljästä hevosesta kolme otti yhden puomin estekokeessa, vaikka ovat nollan hyppääjiä kaikki”, hän tuumasi.

Voittohevonen Jagellonica nousi näissä kisoissa luokkaa ylemmäs, samoin kolmanneksi sijoittunut St. Christina von Wääksy.

Jagellonica oli koulukokeen jälkeen vasta yhdestoista, mutta kiri virheettömillä este- ja maastosuorituksilla kärkeen.

Kaikki Ypäjällä startanneet ovat Jankarin mukaan hevosia, jotka menevät aikanaan neljää tähteä. ”Ehkä enemmänkin. Niillä on kaikki mitä tarvitaan”, hän totesi tyytyväisenä.

Amaris III oli tänään neljäs, mutta sen Jankari veikkaa olevan hänen Pariisin hevosensa. ”Se on DD:n jälkeen eka sellanen, jolla voi olla asiaa kaikkein suurimpiinkin luokkiin”, hän tuumasi.

Jatkoa tulee jo viikonloppuna nuorilla hevosilla ja koko kesä pitkälle syksyyn mennään samaa rataa. ”Siinä tulee täälä ensin Avant-kisaa ja Keravaa. Sitten Sveitsin matka, kun ollaan menossa katsomaan EM-kisapaikkaa ja päähevoset menee siellä neljää tähteä. Elokuussa täällä jotain. Sitten Sopot, ja EM. Ja syksyllä Pau. Tokio, joo, jos sinne sattuu paikka vapautumaan. Vielä marraskuussakin on kaikenlaista.”

Sanna Siltakorpi oli mukana lastenvaunujen kanssa. Hän sai vastikään toisen lapsensa, on palaamassa satulaan, mutta ei ehtinyt vielä näihin kisoihin.

”Se tulee helpottamaan munkin oloa kun Sanna rupeaa taas ratsastamaan”, Jankari huokaisi.

Siltakorpi miettii omaa valmistautumista Sveitsiin nyt kun Aron kolme tähteä siirtyi elokuun vaihteeseen. Hän olisi halunnut startata Sveitsissä neljän tähden tasolla, mutta tehtävä vaikeutuu, jos ja kun alle ei saa kuin kahta pykälää matalampia kisoja.

”Jos en kerta kaikkiaan saa mitään kisoja alle, menen Sveitsissä jonkun matalamman luokan. Sen reissun tarkoitus on kuitenkin pääasiassa nähdä minkälainen se Avenchesin kisapaikka on”, Siltakorpi tuumasi.

Viides Ypäjällä oli Elmo Laiho, jonka  hevonen Elsa’s Isabelle otti pari sekuntia yliaikaa maastossa, sillä se pysähtyi kesken laukan nähtyään viitosesteen tuomarin puskan takana. ”Sitten se kyllä hyppäsi sen esteen ihan ookoo, mutta siinä ne sekunnit meni”, Laiho tuumasi.

”Mutta ei se mitään, oon viimeksi kisannut tämän kanssa viime vuoden heinäkuussa. Saatiin kausi alkuun. Vielä kun saisi EM-kvaalin, ois aika hyvä”, ensimmäistä nuorten vuottaan kilpaileva Laiho toteaa. Hän on menossa seuraavaksi Ruotsin Strömsholmaan, jonne on menossa paljon muitakin suomalaisia.

Ensimmäinen ei-Elmo oli Elmo Laihon pikkuveli Anselmi Laiho.

”Kovaa olla ensimmäinen, joka ei saa sijaa”, Laiho hymyili syötellessään hevoselleen luokan jälkeen vihreää kisa-alueella.

Nämä kisat järjestettiin supernopealla aikataululla, “yleisön pyynnöstä”. Lempääläiset Tuija Rosenqvist ja Aki Karhapää päättivät järjestää kahden tähden kansalliset kenttäkisat, koska sellaisia pyydettiin.

”Aika moni on menossa kuitenkin Eurooppaan ja koko talvena ei ole päässyt kisaamaan”, Rosenqvist totesi. Hän ratsasti luokan itsekin ja oli sijalla 14. Lähtijöitä oli 20.

”Tuli tarpeeseen nämä kisat”, totesi Paavo Puranen, sijan 8 ratsastaneen Aada Purasen isä. He suunnittelevat matkaa kesäkuussa Ruotsiin. Kentän SM-kisat kilpaillaan tänäkin vuonna Purasten tilalla Arossa. ”Kisojen piti olla aiemmin kesällä, mutta ne siirrettiin heinä-elokuun vaihteeseen siinä toivossa, että yleisöä pääsisi siinä vaiheessa jo tulemaan paikalle”, Puranen kertoi.

CCN*-tulokset täällä

Elmo Jankari sai tyttäreltään Elleltä voittokukan ja onnittelut.Elmo Jankari sai tyttäreltään Elleltä voittokukan ja onnittelut.
Elmo Laiho ja Elsa's Isabelle.Elmo Laiho ja Elsa's Isabelle.
Elmo Jankari ja Jagellonica.Elmo Jankari ja Jagellonica.
Anselmi Laiho ja Krogårdens Tenor.Anselmi Laiho ja Krogårdens Tenor.