Kansainvälinen kenttäratsastuskausi alkoi Ratsuniityn tiimin osalta lauantaina Viron Kosessa. Lempääläläisten, ja samalla myös suomalaisten, parhaasta tuloksesta vastasi Aki Karhapää 10-vuotiaalla Fortunalla (Flamenko-Agrovorm’s Amerigo) sijoittumalla neljänneksi lyhyessä CCI2*-luokassa. Kolme ensimmäistä sijaa menivät virolaisille.

”Tämä oli ensimmäinen kansainvälinen luokka, minkä Fortunalla tein, ja oli mukava yllätys, miten hyvä kokonaisuus saatiin rakennettua”, Karhapää sanoo.

Ratsukko oli koulu- ja estekokeiden jälkeen kuudentena, mutta pystyi nousemaan maastossa pari pykälää tuloslistalla ylöspäin. ”Koulussa tarvitsee saada vielä paketti paremmin kokoon, mutta toisaalta kouluratsastuksessa harvoin tulee tunnetta, että kaikki on täydellistä”, hän toteaa reilun 66 prosentin tuloksestaan.

Rataesteillä tippui ensimmäinen, ja maastossa tuli yliaikaa 25 sekunnin verran. ”Maastossa hevonen toimi huippuhyvin, mutta hevosesta huomasi, että virolaiset olivat rakentaneet radan maksimipituuteen, 3,1 kilometriin.”

Alla olevalla videolla Aki Karhapää Fortunan kanssa vesiesteellä Kosen CCI2*-kilpailussa. Kuvaaja: Nelli Pekkarinen.

 

Karhapää ei halunnut ottaa hevosesta liikaa tehoja irti näin kauden alussa. ”Laukkakunnon tekeminen on aloitettu, ja yleensä tämä riittää perus kahteen tähteen. Riitti nytkin, mutta en halunnut ottaa maksimeita irti, kun kauden tavoitteet ovat muualla. Tärkeintä on mennä hevosen ehdoilla.”

Ratsuniityn muista kenttäkilpailijoista Karhapään elämänkumppani Tuija Rosenqvist aloitti luokan vahvasti olemalla piikkipaikalla koulukokeen jälkeen FF Pacemakerilla (Pius Paccelli-Metternich). Rataesteillä ja maastossa ratsukolle tuli muutama kommunikaatiokatkos, jotka tiputtivat heidät tuloslistan loppupäähän. ”Tuijan koulu oli huikea. Alkaa löytymään säädöt niin, että homma pysyy näpeissä. Saku on aina innokas kisa-alueella, mutta nyt se ei kiehunut käsiin”, Karhapää kertoo.

Vaikka maasto-osuudella ratsukko otti kulmaesteelle pari kieltoa, antoi hevonen Karhapään mukaan hyvän tunteen radalla.

Rosenqvistin tytär Julia Nikkanen pääsi hänkin hyvään vauhtiin. Hän voitti kansallisen CCN-luokan Duchess Jeanne d’Arcilla ja osallistui kv-luokkaan sen täyssisko Duchess Diamondilla (Duke of Hearts xx – Hill’s Double xx), mutta ratsukon epäonneksi hevonen tiputti etukenkänsä estekokeessa. ”Eivät lähteneet maastoon, kun hevosen kavioaines on tällä hetkellä huonoa ja Virossa oli paikoitellen märät pohjat. Halusimme varmistaa, että hevonen pysyy terveenä”, Karhapää kertoo.

Duchess Diamondin, eli Tintin, kavioiden takia Ratsuniityn kenttäjengin suunnitelmat kokivatkin täyskäännöksen. Heidän suunnitelmissaan oli pakata tavarat uudelleen ja lähteä heti ensi viikonlopuksi Saksan Westerstedeen, josta tavoitteena oli saada Nikkaselle EM-kvaalit pitkästä kahdesta tähdestä.

”Pysytään nyt kotimaassa näillä näkymin, ja ensi viikonloppuna osa lähtee Keravalle”, Karhapää sanoo.

Lempäälän Ratsuniityssä valmistaudutaan hiljalleen myös omiin kilpailuihin, joita järjestetään heinäkuussa kaksi. Luokkia on 2*-tasolle ja toinen kilpailu on kansainvälinen.

Karhapään ratsuista Fortuna jättää Keravan väliin, ja myös tulevaisuuden toivo Duke of Havanna (Duke of Hearts xx – Hill’s Double xx) odottaa kotikisoja. ”Se tulee tekemään Avant-sarjaa. Tosi hieno hevonen, josta meillä on kovat tulevaisuuden odotukset. Se on yksi lupaavimmasta hevosista, mitä tästä sisarusparvesta on tullut.”

Vuonna 2016 syntynyt Duke of Havanna on Rosenqvistin menestysratsu Jillaroon viimeisimmäksi jäänyt jälkeläinen.

Viron Kosen tulokset löytyvät täältä.

Tilaa Hevosurheilu, niin pysyt menossa mukana. Voit tehdä tilauksen helposti tästä linkistä.

Lisää teemasta: RatsastusPLUS