Lohjalla organisoitiin useamman päivän suuretsinnät kadonneen ponin löytämiseksi. Etsintää käytiin niin ilmasta kuvaamalla kuin jälkiä etsimällä.

18-vuotias russ-tamma Ahonlaidan Helkky hävisi tarhastaan tiistaina päivällä. Karkaamista edelsi muutto uuteen talliin.
”Maanantaina sen pitkäaikainen ystävä lopetettiin, ja ponilla ratsastettiin Lehmijärventietä pitkin uudelle tallille noin kahdeksan kilometrin päähän”, Helkyn omistaja Sanna Hämäläinen kertoo.

”Tiistaina poni oli viety ulos puoli seitsemän aikaan aamulla. Itse kävin tallilla kymmeneltä. Helkky oli silloin rauhaton ja ramppasi aidanviertä, mutta toisaalta se on aina uuteen paikkaan muutettuaan ollut vähän rauhaton,” Hämäläinen kertaa.

Uudella tallilla poni sai uudeksi kaverikseen suomenhevosen, mutta se ei Helkkyä rauhoittanut. Puoli neljän aikaan omistajan tullessa tallille poni oli hävinnyt. ”Tarhasta on kulku laitumeen portin kautta, ja siitä Helkky oli mennyt läpi laitumen puolelle. Laitumella näkyi jälkiä, mutta langat olivat aivan ehjät. Sen on täytynyt joko mennä aidoista yli tai todennäköisemmin kyllä ali.”

Poni lähti Hämäläisen mukaan mitä ilmeisimmin etsimään entistä kotiaan ja vanhaa ystäväänsä, mutta ei koskaan löytänyt perille. Näköhavainto ponista saatiin tiistaina iltapäivällä riista-aidan takaa ja läheiseltä leirikeskukselta, mutta sen jälkeen Helkyn liikkeistä kertoivat vain jäljet maassa. Ponia etsi lukuisa joukko vapaaehtoisia ja osittain myös poliisi. Etsinnän apuna käytettiin niin dronea kuin etsijäkoiraakin, jonka avulla etsintäaluetta saatiin tarkennettua.

Ponin ja etsijöiden suureksi helpotukseksi poni löytyi torstaina iltapäivällä ojasta Nälköönlammelta.
”Helkky on elossa, ja tilanteeseen nähden hyvässä kunnossa, mutta väsynyt”, omistaja Sanna Hämäläinen kertoo. ”Palolaitos on tulossa paikalle nostamaan ponia pois ahdingosta.”

EDIT 2.11. klo 18.14: Poni saatiin pois ojasta, mutta tarinalla ei ollut onnellinen loppu. Perjantai-iltana Hämäläinen päivitti etsintöjä varten perustetussa facebook-ryhmässä, että Helkky oli jouduttu lopettamaan. “Ponin kunto huononi päivän aikana niin paljon, että tein päätöksen päästää kärsimyksistä pois”, Hämäläinen kirjoitti.