Henri Ruoste oli kaikin puolin onnellinen suoritukseensa kouluratsastuksen EM-finaalissa, mutta säilytti oman hillityn ja analyyttisen otteensa.

Ruoste vastasi puhelimeen doping-testauksesta, jonne hänet vietiin pian ohjelman jälkeen.

“Mennään rata kerrallaan ja päivä kerrallaan. Tämä oli askel oikeaan suuntaan, ja tällaista meidän pitää pystyä tekemään tasaisesti. Torstain radassa oli paljon hyvää, mutta siinä tuli ne virheet. Nyt olen tosi, tosi tyytyväinen. Hevosta pääsi ratsastamaan ja kontrolloimaan ja samalla välttämään virheet”, Ruoste sanoi.

”Fiilis radalla oli hyvä, ja olen tosi tyytyväinen. Meidän pitää vain kasvaa yhteen ja pystyä suorittamaan tasaisesti.”

Tällä loistokkaalla hetkelläkin hän ajattelee tulevaisuuteen.

”Sen takia me kilpaillaan ja yritetään olla kilpailukykyisiä, että jossain vaiheessa päästään ratsastamaan muita vastaan, ei vain olemaan mukana”, hän sanoo.

”Toivottavasti pikkuhiljaa pääsemme pisteissä korkeammalle ja varmempiin suorituksiin, lähemmäs sitä, mitä teemme kotona. Mutta tietysti se on kaikilla sama, kotona ei ole häiriötekijöitä ja on helppo ratsastaa virheettömästi ja näyttävästi. Siihen sitä vertaa, vaikka kukaan ei voita kotona”, Ruoste muotoilee.

Se suuri kysymys on, kuinka pitkään Ruoste ja Kontestro nähdään yhdessä. Hän omistaa Kontestron puoliksi hollantilaisen sijoittajan kanssa, jonka intressi hevoseen on erityisesti taloudellinen. Ruosteella se on toki taloudellinenkin, mutta vielä enemmän urheilullinen.

”Juuri nyt moni etsii hevosta seuraaviin olympialaisiin, ja tämä on yksi niistä, joilla siellä voi pärjätä. Jos ajatellaan puhtaasti taloudelliselta kannalta, nyt olisi oikea aika myydä. Hevonen on 11, ja hevonen on aina riskialtis pitää. Mutta ei minua haittaisi, jos Kontestro olisi minulla vielä seuraavat 3 vuotta”, hän sanoo.

Ruoste toteaa, että Kontestro on erikoinen hevonen liikemekaniikkansa ja koko suorittamisensa puolesta.

”Tokio oli, mikä oli, mutta normaalisti sen vaikeudet tulevat ylisuorittamisesta. Se on tosi varma hevonen, jolla on hieno tasapaino, työmoraali ja energia”, Ruoste kiittää.

Ruoste on itse äärimmäisen taitava ja elegantti ratsastaja.

”Kontestro on hevonen, jonka selässä on helppoa näyttää hyvältä”, hän kuittaa.

”Sillä ei ole mitään heikkoutta, ja se pystyy kilpailemaan kaikkia muita hevosia vastaan. Se on tulevaisuudessa varmasti yksi maailman parhaista hevosista. Täytyy ottaa vastaan jokainen hyvä rata, jonka sen kanssa saa tehdä, ja muistaa se, kuinka paljon hevoset antavat meille. Tämän jälkeen on aika päästää se joksikin aikaa iisimmälle”, Ruoste sanoo.