Kemiallinen hermokatkaisu, hermoimpulssin estävä hermon blokkaus,  oli merkittävässä roolissa, kun sheikki Abdul Aziz Bin Faisal Al Qasimi (UAE)  tuomittiin FEI:n tuomioistuimessa 20 vuoden kilpailukieltoon ja 32 000  sveitsinfrangin oikeudenkäyntikulu- ja muihin korvauksiin tapauksessa, jossa hevonen Castlebar Contraband mursi kisoissa oikean etusääriluunsa.

Murtuma oli kudosten väsymisestä seurannut avomurtuma, ja hevonen jouduttiin lopettamaan kisapaikalla. Tämä tapahtui kilpailujen viimeisellä osuudella CE1-matkaratsastuskisoissa Ranskan Fontainebleaussa vuonna 2016.

Hevosesta otettiin tapauksen yhteydessä verinäytteitä, joissa ensin havaittiin jäämiä kilpahevosella kielletystä lääkeaineesta xylazinesta,  suomeksi ksylatsiini, joka on rauhoite-kipulääke.  Kivunlievityksen ohella ksylatsiini madaltaa pulssia, mikä voi myös olla motiivi aineen kiellettyyn käyttöön matkakisoissa.

Hieman myöhemmin,  hevosen avauksessa,  paljastui, että Castlebar Contrabandille oli tehty injektoimalla useita hermoblokkauksia. FEI:llä oli löydösten perusteella syytä epäillä, että osa injektoinneista oli tehty jopa kilpailupaikalla, jotta hevonen pystyi ontumatta jatkamaan kisassa.

FEI:n eläinlääkäri  Göran Åkeström käyttää termiä hermoblokkaus. Hän totesi, että hermojen tunnottomaksi saattaminen kasvatti riskiä sääriluun stressimurtumaan, etenkin, kun hevosella oli kyseisessä jalassaan kulumamuutoksia ja hoitohistoria niihin,  ja kun hevonen oli lisäksi lääkitty ksylatsiinilla niin, ettei se tuntenut kipua.

Murtuma-alue antoi myös viitteitä siitä, että hevonen olisi jatkanut kisaa jonkin aikaa murtuneella jalallaan, kunnes oli yksinkertaisesti kaatunut.

Tapausta on puitu FEI:ssä jo neljättä vuotta. Kilpailut olivat 15. lokakuuta 2016 ja tuomio annettiin 3.6.2020.  Hevosen taustajoukot väittivät murtuman olleen puhdas tapaturma, ja että ksylatsiini olisi joutunut hevosen elimistöön siinä vaiheessa kun se ennen lopetusta FEI:n kilpailueläinlääkärin toimesta rauhoitettiin.
Asiasta on mahdollista valittaa vielä urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin.

Täsmennetään vielä, että hermokatkaisu ei itsessään ole kielletty toimenpide, mutta kilpailevilla hevosilla se ei ole sallittu.

51-sivuinen raportti englannin kielellä

9.6. klo 9.55 Täsmennetty termiä hermokatkaisu lisämääritelmällä kemiallinen. Lisätty xylazinen suomenkielinen termi ksylatsiini.  Täsmennetty hermokatkaisua hoitomuotona viimeisessä lauseessa.