Tarttuva takertuja

EHV (equine herpes virus) on levinnyt maailman hevospopulaatioon niin tehokkaasti, että käytännössä valtaosalta hevosilta löytyy viruksen vasta-aineita.  

Hevosen herpeksestä tunnetaan viisi eri muotoa, joista kaksi,  EHV-1 ja EHV-4 yleisimmin aiheuttavat taudinpurkauksia.

Herpes on kreikankielisen nimensä veroinen “tarttuja” ja “takertuja”.  Herpesvirus on hankala, sillä se hakeutuu hevosen hermoganglioiden lähettyville ja voi lymyillä  siellä oireettomana ja latenttina pitkiäkin aikoja.   Virus voi kuitenkin aktivoitua esimerkiksi stressin takia. Tällaisia tyypillisiä stressitekijöitä ovat hevosten kilpaileminen vieraissa paikoissa ja kuljettaminen niihin.

Jos ja kun stressi on näin suuressa roolissa, miten pitäisi toimia kansainvälisissä kisatoureissa, joissa on vieras paikka, hälinää, ja paljon eri maista kuljetettuja hevosia?

Suomen Hippoksen eläinlääkäri Martti Tala toteaa, että hevoset, kuten yleensä muutkin eläimet, pitävät rutiineista.  “Hevoset pitävät siitä, että niiden olosuhteet eivät paljoa muutu. Eli kuvittelisin, että kaikki toimenpiteet, jotka saavat hevoset tuntemaan olonsa kotoisaksi, ovat omiaan estämään stressaantumista”, Tala sanoo.

Rokote herpestä vastaan on olemassa, ja esimerkiksi Ranskassa se on pakollinen laukka- ja raviurheilussa, sekä osalle kaikista siitokseen käytettävistä hevosista.

Suomessa rokote ei ole pakollinen, vaikka osa hevosista vapaaehtoisesti herpestä vastaan rokotetaankin. Tala toteaa, että rokote ei ole erityisen hintava, mutta sen maailmanlaajuisessa saatavuudessa on ongelmansa. Myös teho jättää toivomisen varaa.

”Herpes on huono muodostamaan vasta-aineita”, Tala toteaa.  ”Toki oma osuutensa on myös laumasuojalla. Se on sitä parempi, mitä isompi osa hevospopulaatiosta on rokotettu.”

Espanjan tilanne on nyt kansainvälisen ratsastajainliiton valvonnassa ja seurannassa.  Kisat on peruutettu. Paikalle on hälytetty muun muassa lisää eläinlääkäreitä.

FEI on lähettänyt tiedotteen kaikille kansallisille lajiliitoille.  Valenciassa oli kaikkiaan 752 hevosta, joista osa on vielä paikalla ja suuri osa niistä näyttää taudin oireita, kuten kuumetta.

Osa hevosista oli viety paikalta jo aiemmin viikoilla. Näitä hevosia parhaillaan jäljitetään.

Nyt yritetään rajoittaa viruksen leviämistä.  Kaikki ne Valenciassa olleet hevoset,  joiden tilanne on auki, on blokattu FEI:n tietokannassa, jotta niitä ei voi ilmoittaa mihinkään muihin kilpailuihin ennen kuin ne on testattu ja todettu terveiksi.

Leena Alérini

 

 

Suomalainen Paula Wolontis on Espanjassa saksalaisen Hilmar Meyer Sportpferde -tiimin kanssa. Heidän 24 kilpahevosesta 2 on lopetettu ja 15 on kuumeessa.

Hevoset tulivat Saksasta Espanjaan kilpaillakseen useamman viikon kestävällä Valencia Spring Tourilla. Nyt ne ovat sairastuneet hevosten herpesviruksen EHV-1-muotoon, joka aiheuttaa hevosille mm. vakavia neurologisia ongelmia.

Kilpailut keskeytettiin epidemian takia viikko sitten sunnuntaina kesken GP:n. Vielä toissa viikonloppuna ratsukoita pääsi lähtemään jopa kuumeisten hevostensa kanssa kotiin, mutta nyt alue on suljettu.

Paula Wolontis hoitaa yötä päivää työnantajansa Tim-Uwe Hoffmannin sairastuneita hevosia. Hänellä oli mukana kuusi hevosta, joista paras on jouduttu lopettamaan. Sairastuneita yritetään lääkitä, ja ne ovat tipassa kerran tai useamman kerran vuorokaudessa.

”Tunnelmat täällä tallialueella ovat aivan hirveät, tätä ei voi sanoin kuvailla”, Wolontis kertoo.

Heidän hevosistaan ensimmäinen sairastui reilu viikko sitten perjantaina, ja sille nousi 40,5 asteen kuume. Lauantaina yhdelle hevosista tuli neurologisia ongelmia.

”Se alkoi kävellä huonosti, jolloin hälytyskellomme alkoivat soida. Se vietiin klinikalle, ja nyt se hevonen voi jo paremmin”, Wolontis kertoo.

Saksalaistiimin 24 hevosta kuumeessa on 15, ja kaksi on jouduttu lopettamaan.

”Meidän hevonen oli ensimmäinen lopetettu täällä. Tietääkseni 4 hevosta on tähän mennessä lopetettu täällä, ja mahdollisesti yksi täältä lähtenyt on lopetettu kotitallillaan”, Wolontis kertoo.

Alueen terveet hevoset on kuljetettu omaan talliinsa, joka sijaitsee kilpailualueella. Hevoset vietiin sinne naruriimuissa, ilman loimia ja desinfiointialtaan kautta. Niillä on nyt omat hoitajansa. Wolontis jäi hoitamaan sairastuneita hevosia.

”Terveet pääsevät 2 viikon päästä täältä pois, jos mitään uutta ei ilmene”, hän kertoo.

150 hevosta oli alun perin hoitamassa vain kaksi eläinlääkäriä, mutta nyt eläinlääkäreitä on saatu lisää.

Neurologisesti oirehtivat hevoset kävelevät ensin huonosti ja hitaasti, sitten ne alkavat raahata takajalkojaan ja lopulta ne alkavat halvaantua takapäästä ja kaatuilla. Siinä vaiheessa niitä pyritään tukemaan laittamalla ne roikkumaan rintakehästään.

Lähin hevosklinikka on 20 minuutin ajomatkan päässä, mutta siellä on roikotuspaikat vain kolmelle hevoselle, joten kilpailupaikalle on tuotu traktoreita, joihin kiinnitettyjen vaijereiden avulla hevosia pidetään pystyssä.

”Mutta se on kyllä jo niiden loppu”, Wolontis huokaa.

Osa hevosista on rokotettu hevosten herpesvirusta vastaan, mutta myös monet rokotetut hevoset ovat sairastuneet.

Wolontis kertoo, että hevosen hoitajat tuskin ehtivät syödä tai nukkua.

”Me ollaan kaikki tosi väsyneitä ja loppu. Kunpa lääkkeet alkaisivat tepsiä, ja me saisimme täältä mahdollisimman monta hevosta terveenä kotiin”, hän sanoo lohduttomana.

Miia Lahtinen

 

Lisää teemasta: EHV-epidemia