Esteratsastaja Henrik Eckermannin suomalainen hevosenhoitaja on ehdolla vuoden hevosenhoitajaksi Ruotsin ratsastusgaalassa tammikuun lopulla.

Karhu kertoo perjantain Hevosurheilussa hoitajanurastaan ja myös suosikistaan, huipputamma Toveks Mary Lousta.

Ruotsi on ollut pitkään esteratsastuksessa valtavan menestynyt maa. Kuusi vuotta lajin yhden ruotsalaishuipun hevosia hoitanut Karhu uskoo, että menestyksen takana on se, että hevoset todella voivat hyvin.

”En tietenkään osaa kaikkien ruotsalaisten puolesta sanoa, mutta täällä olen ollut jo pitkään. Minusta menestykseen vaikuttaa paljon se, miten hyvin täällä hevosista huolehditaan. Meillä hevonen ei kilpaile, jos se ei tunnu sataprosenttisen hyvältä”, Karhu sanoo. ”Se on iso osa tässä menestyksessä, että hevoset ovat täysin terveitä. Ja sitten ne kestävätkin pidempään kuin yhden kauden. Hevosilla on koko ajan eläinlääkäritiimi takana, ja myös kengittäjät ovat huippuluokkaa.”

Hoitajan on oltava tarkka ja huolellinen, mutta myös ratsastajan rooli on hyvinvoinnin suhteen iso. Hän istuu selässä ja tuntee sinne muutokset hevosessa.

”Mun ratsastajalla on niin uskomattoman hyvä fiilis! Hän sanoo tasan tarkkaan, jos hevonen ei tunnu hyvältä, ja missä hän ajattelee, että on vika. Eikä se sitten ole rahasta kiinni, kutsutaanko eläinlääkäri”, Karhu selittää.

Toinen iso asia menestyksessä on se, että ratsastajat aidosti pyrkivät pitämään hevoset tyytyväisenä.

”Mun mielestä loppujen lopuksi tässä vaikuttaa se, että hevoset ovat onnellisia. Suurin työ tehdään kotona, ja siellä meillä kaikki hevoset ovat paljon laitumessa tai tarhoissa vuoden ajasta riippuen. Ne saavat myös olla ihan tavallisia hevosia. Kun mä katselen näitä, kyllä mä ajattelen, että ne oikeasti voivat erittäin hyvin”, Karhu miettii.

Hän sanoo, että siksi Eckermannin hevosten hoitaminen onkin sellaista työtä, jota raskaudesta huolimatta jaksaa tehdä vuodesta toiseen.

Karhu antaakin yhden neuvon niille, jotka miettivät ulkomaille hoitajaksi lähtemistä. Kokeilkaa ihmeessä, mutta älkää jääkö väärään paikkaan väkisin.

”Jos tuntuu siltä, että paikka ei ole mieluisa, sieltä voi lähteä pois ja etsiä uuden. Ei ihmisenkään pidä olla paikassa, jossa hänen ei ole hyvä olla”, Karhu neuvoo.