Hevoset saivat joulurauhan Helsingin Ruskeasuolla.

Joulu tulee myös talleihin, ja monilla talleilla on omat jouluperinteensä, joita jatketaan vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

Koko tallin yhteinen joulumaasto on suosittu, samoin katrillin eri versiot. On talleja, joissa pappi käy siunaamassa hevoset jouluaattoaamuna. Ehkä tehdään talli porukalla.

Varmaankin koko Suomen vanhin yhä järjestettävä tallin jouluperinne on Ruskeasuon tallien yhteinen jouluratsastus maneesissa aattoaamuna klo 8. Kukaan ei edes muista tarkkaa vuotta, mutta ainakin sotien jälkeen, 1940-luvulta lähtien, jouluaattoaamun ratsastus on järjestetty. ”Varmaan sitä ennenkin, koska ne hevoset piti kuitenkin liikuttaa”, kertoo Keskustallin toiminnasta nykyään vastaava Maija Pakarinen.

Alussa aattoaamun ratsastusta ohjasi legendaarinen Osku Andersson-Blondyx, ja hänen vaimonsa Maire toimi esiratsastajana. Siinä toimessa on vuosikymmenten mittaan nähty monia ratsastuksen vaikuttajia,  Pertti Paloheimon toimiessa koko kuvioratsastuksen ohjaajana.

”Jouluratsastuksessa on aina ratsastettu pareittain ja kuviot ratsastetaan kaikissa askellajeissa”, kertoo Kristian Nyman.

”Onhan se todella upea perinne, muistan kun nuorena pääsin mukaan Kyra Kyrklundin Pakistanilla, se jäi mieleen”, kertoo Ruskeasuolla nykyään tallia pitävä Marko Björs. ”Ja Kyra itsekin oli myös monta kertaa mukana.”

Mukana olivat aikoinaan myös poliisien ratsukot, sekä Ruskeasuon ratsastuskoulujen oppilaita – joita on mukana vieläkin joka vuosi.

Pitkään ratsastajat pukeutuivat kilpailuasuun, valkoisiin housuihin ja ratsastustakkiin. ”Meillä junnuilla oli aina HR:n sininen neule ja valkoiset kisahousut”, kertoo Mari Oila.

Nykyään monet hevoset on upeasti joulukoristeltu ja ratsastajien asut vapaampia. ”Osallistuin ensimmäistä kertaa jouluratsastukseen 10-vuotiaana”, muistelee Sonja Lesch aikaa lähes 30 vuotta sitten, ”Ja muistan, miten hirveästi mua jännitti! Menin tallille jo ennen kuutta puunaamaan ja letittämään ponia!”

Jouluaattoratsastukseen Ruskeasuolla osallistuu vuosittain vähän vaihdellen 30-40 ratsukkoa ja joka vuosi katsomot ovat täynnä ratsastajien ystäviä, sukulaisia ja muita hevosystäviä. Ratsastuksen jälkeen on tapana siirtyä talleihin hetkeksi seurustelemaan ja juomaan glögiä, ja sitten kaikki kiiruhtavat viettämään omaa jouluaattoaan.

Hevoset saavat joulurauhan.

26.12. klo 20 korjattu nimivirhe