Hevosopisto sai maanantaina uuden hallituksen.
Hevosopisto sai maanantaina uuden hallituksen.Kuva: Anu Leppänen

Hevosopiston tiedotustilaisuus keskittyi koronaongelmiin

Maanantaina uuden hallituksen saanut Hevosopisto piti tiistaina tiedotustilaisuuden, jossa yhtiön tilannetta avasivat toimitusjohtaja Pauliina Mansikkamäki sekä uusi puheenjohtaja Laura Airaksinen.

Mansikkamäki korosti, että koronakriisi-20 oli vaikeuksista huolimatta Hevosopistolle onnistuminen. Jonkinlainen kilpailukausi pystyttiin tuottamaan ratsastajille, ja Hevosopistolla tehtiin kaikkien aikojen tutkinto ja osaamispiste-ennätys.

Mansikkamäki esitteli yhtiön lukuja viimeiseltä 10 vuodelta selittääkseen, miksi yhtiössä on ajauduttu nykyiseen syvään kriisiin. Ammatillisen koulutuksen reformin toimeenpano veti yhtiön tiukkaan paikkaan, kun rahoitusmalli ei enää ottanut huomioon järjestäjäkohtaisia kustannuksia.

Mansikkamäki näki, että vuonna 2017 aloitettu tavoitteellinen tervehdyttämisohjelma alkoi jo purra, kun tultiinkin koronavuoteen.

”Talouden kanssa oli jumpattu, ja päästiin kehittämään uusia toimintamalleja, opetuksen ja urheilun tiiviimpää liittoa ja joustavia opintopolkuja; rakentamaan uutta Hevosopistoa”, Mansikkamäki kertasi.

Hänen mukaansa korjausvelkaa oli tarkoitus lähteä kuromaan, mutta sitten tulikin korona ja vei liikevaihdosta miljoonan ja toi 290 000 euroa tappiota. Nopeat toimenpiteet olivat välttämättömiä, ja investointiohjelma jäädytettiin.

Mansikkamäki korosti, että oli hyvä, että vuodet 2017-19 oli vahvistettu kassaa ja kestävää talouspohjaa, joten koronaan lähdettiin suhteellisen hyvästä asetelmasta.

Tämän vuoden koronakriisiin lähdetään kuitenkin haastavammasta taloustilanteesta.

”Seuraavat viikot kertovat paljon, miten korona21-kriisin kanssa mennään. Oletus on, että suunnilleen samankokoinen miinusmerkkinen tulos saadaan aikaiseksi, mikä tänäkin vuonna”, Mansikkamäki sanoi.

Pakolliset kiinteistöjen korjaustoimenpiteet kuitenkin aloitetaan.

”Kiinteistöongelma on niin suuri ja alkaa olla räjähtämässä käsiin, että sitä ei voi jättää jäähylle enää toiseksi vuodeksi”, Mansikkamäki sanoo.

Mansikkamäki veikkaa, että ratsastuksen sisäkilpailukausi on jo menetetty.

Uusi puheenjohtaja Laura Airaksinen totesi tilanteen Hevosopistolla olleen viime vuonna kohtuuton, ja hän kiitteli edellistä hallitusta, operatiivista johtoa ja työntekijöitä tehdyistä asioista.

”Moni asia on hyvin, vaikka usein takerrutaan siihen, mikä ei ole sitä, mitä on toivottu”, hän sanoi.

Airaksinen pyysikin useaan kertaan työrauhaa tulevaan.

Uuden hallituksen ensimmäinen kokous on tarkoitus lukita pian. Sen jälkeen uusi hallitus tarkastelee strategiaa, rahoituspohjaa, koulutusta ja kiinteistöjä.

”Meillä on erinomainen joukkue, jonka kanssa lähdetään kehittämään Hevosopistoa eteenpäin”, Airaksinen lupaili.

Asiasta kysyttäessä hän lupasi nostaa työntekijöiden hyvinvoinnin fokukseen mahdollisimman nopeasti.

”Se on ensimmäisiä asioita, joihin tutustutaan”, Airaksinen sanoi.

”Kyseessä on raskas ja hankala aihe, jota olen tähän asti seurannut otsikkotasolla. Se on vaatinut kaikilta osapuolilta jaksamista”, Airaksinen kuvaili.

Mansikkamäki painotti, että Hevosopistolla on pyritty varmistamaan, että kaikilla työntekijöillä on kanavat ja väylät tuoda huoliaan ja asioitaan esille. Hän korosti rajua muutosta ja koronan aiheuttamaa lisähuolta, sekä sitä kaarta, jolla Hevosopisto on vuodesta 2017 kulkenut konkurssiuhan alla.

Mansikkamäki vastasi, että johtamisen tapaakin on puntaroitu.

”Johtamisen perusolemukseen kuuluu miettiä joka kerta sitä, olisiko voinut tehdä paremmin, enemmän, toisella lailla”, hän sanoi.

Mansikkamäki kertoi, että aluehallintovirasto jatkaa Hevosopiston itsensä tekemän neuvonta- ja ohjauspyynnön käsittelyä, mutta ei kantelua, joka olisi yksityisen työntekijän tekemä tai kohdistuisi yksittäiseen tekijään. Mansikkamäen mukaan AVI ei aio puuttua erillisiin yksilöasioihin, vaan varmistaa prosessien toimivuuden. Hevosurheilu palaa aiheeseen vielä aluehallintoviraston kanssa erikseen virka-aikaan.

Siihen Laura Airaksinen ei ottanut kantaa, jatkaako uusi hallitus vanhan toimitusjohtajan kanssa, joka ei nauttinut yhtiökokouksen luottamusta niin, että hänelle olisi myönnetty vastuuvapaus.

”Se ei ole meidän ensimmäinen asiamme, kun otetaan tilannetta haltuun”, Airaksinen totesi.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi