Ilta-Sanomat uutisoi torstaina Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan hevostallin omistajan saaneen tuomion kuolemantuottamuksesta ja työturvallisuusrikoksesta.

Rovaniemen hovioikeus tuomitsi omistajan 50 päivän ehdolliseen vankeuteen.

Tallilla harjoittelussa olleet kaksi opiskelijaa olivat tuomassa hevosia laitumelta sisään talliin, kun laitumelle jääneet neljä muuta hevosta tulivat aitauksen nauha-aidan läpi ja lähtivät opiskelijoiden taluttamien hevosten perään.

Laitumelta karannet hevoset lähtivät laukalle ja samassa harjoittelijat menettivät hallinnan taluttamiinsa hevosiin. Toinen opiskelijoista kaatui maahan, jonka seurauksena jäi juoksevien hevosten alle ja sai iskun päähänsä. Opiskelijalla ei ollut kypärää, joten isku oli kohtalokas. Hänelle aiheutui laajoja kallonmurtumia ja niihin liittyviä aivoruhjeita. Opiskelija menehtyi vammojen seurauksena alkuvuodesta 2016.

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus tuomitsi hevostallin omistajan syyskuussa 2018 ehdolliseen vankeuteen työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta. Oikeuden mielestä tilan hevosaitaus oli rakenteeltaan riittämätön, hevosia oli käsitelty ilman kypärää ja valaistusolosuhteet työkohteessa olivat olleet riittämättömät.

”Omistaja oli tiennyt hevosaitauksen rakenteen riittämättömyydestä ja hänellä oli ollut mahdollisuus ryhtyä toimiin asianmukaisen ja turvallisen aidan rakentamiseksi. Hän oli laiminlyönyt velvollisuutensa huolehtia siitä, että työpaikan kulkuteiden ja työntekijöiden liikkumiseensa käyttämät alueet olivat turvallisia ja pysyivät turvallisessa kunnossa. Hänellä oli ollut mahdollisuus järjestää valaistusolosuhteet asianmukaisiksi”, oikeus perusteli tuomiotaan.

Kypärän käyttämisestä hevosia käsiteltäessä oli määrätty oikeuden mukaan opiskelijan työhönottosuunnitelmassa. Yrittäjä oli ollut tästä seikasta tietoinen ja hänellä oli ollut mahdollisuus edellyttää opiskelijoilta kypärän käyttämistä, valvoa sen käyttämistä ja puuttua sen käyttämisen laiminlyönteihin.

Hevostallin omistaja valitti tuomiosta, mutta Rovaniemen hovioikeus piti tuomion suurimmalta osin ennallaan. Käräjäoikeuden tuomiota muutettiin ainoastaan poistamalla tuomiolauselmalta ne lainkohdat, joihin syyksilukeminen ei perustu

Edit 25.10. klo 22.39: Korjattu Pohjois-Pohjanmaan hovioikeus Rovaniemen hovioikeudeksi.