Joka kerran, kun Jasmin Siktröm pääsi kunnolla ratsastamaan hevosellaan Amarant-V, heräsivät unelmat siitä, mitä kaikkea sen kanssa voi saavuttaa.

Ne kaikki valuivat hiekkaan viime viikolla, kun Amarant-V jouduttiin lopettamaan Viikin Hevosklinikalla.

”Se oli sellainen hevonen, että aina kun se tuli kentälle, vaikka se ei olisi ollut mun, olisin katsonut, että valtavan hieno hevonen. Ja kun sillä laukkasi pitkin keskihalkaisijaa, sen koko olemus oli sellainen, johon kiinnittää huomiota”, Sikström kertoo.

Ikävä kyllä määrä ja aika Amarantin selässä jäivät paljon vähäisemmäksi, kuin oli tarkoitus, sillä hevonen joutui uskomattomaan sairaskierteeseen.

Sikström toteaa, että hevosurheilun saralla epäonnea saavat kaikki, toiset enemmän, toiset vähemmän. Hän ja Amarant saivat enemmän.

”Aina oli kuitenkin mahdollisuus, että se tokenee täysin, ja sen mahdollisuuden halusin sille aina antaa. Tässä vain tuli yhdelle hevoselle aivan liian paljon. Ja aina eri vaiva”, hän sanoo.

Eikä hän kadu päätöksiä, eikä missään tapauksessa aikaa karismaattisen mustan hevosensa kanssa.

”Ehkä se tietyllä tapaa oli liian hyvää ollakseen totta. Jos kaikki tähdet olisivat olleet, niin kuin niiden olisi pitänyt olla, niin olisi tämä ollut tosi hyvä juttu”, hän sanoo.

 

Ratsastuksen pääjutussa katsotaan Ranskaan, ja tutustutaan Kevin Stautiin, joka on paitsi Suomeen astumaan tulevan Celantuksen ratsastaja, myös kansainvälisen esteratsastuksen pysyvä huippunimi.

Ja ihastuttava! Hän väittää, että ei ole mikään luontainen lahjakkuus, vaikka voitti 16-vuotiaana Ranskan junioreiden mestaruuden.

Hän haluaa myös hevosten olevan hevosia, eikä hän esimerkiksi usko siihen, että hevoset ylipäätään kovin helposti loukkaantuisivat tarhassa, kunhan ovat vain tottuneita pääsemään säännöllisesti ulos.

”Kun ajatellaan minkälaisia voimia ne käyttävät selviytyäkseen kansainvälisen GP-radan fyysisistä vaatimuksista, olen taipuvainen ajattelemaan, että kyllä ne melkoisen kestäviä eläimiä ovat”, hän sanoo.

Lue perjantaina, mitä Staut ajattelee olympialaisista, kansainvälisestä esteratsastuksesta, Celantuksesta ja Helsingistä!

Uutispuolella kysyimme SRL:stä, miten siellä tehdään koronarajoitusten suhteen, sekä Susanna Rautaselta, aikooko hän voittaa Pohjantähti Triple Crownin.

Takasivulla vielä eläinlääkäri Johanna Sokka kertoo, mitä miettii siitä, jos maneesit laitetaankin kiinni, ja kaikkien pitää mennä ulos ratsastamaan.

Tilaa täältä. Se on suosittua!

Kevin Staut ja For Joy van´t Zorgvliet. Kuva: FEI / Satu PirinenKevin Staut ja For Joy van´t Zorgvliet. Kuva: FEI / Satu Pirinen