Nimittäin Portugaliin, Viroon ja vähän Hollantiinkin.

Vierailimme Diogo de Lima Mayerin tilalle Portugalissa. Mies kertoo pitkästä matkastaan lusitanojen kanssa – siitä kuinka niiden jalostusta kouluratsuiksi ei 30 vuotta sitten osattu ottaa tosissaan, mutta nyt ne ovat varsin tuttu näky kansainvälisissä kouluratsastuskilpailuissa.

”Lusitanojen erityislaatuisuutta ei kuitenkaan saa kadottaa esimerkiksi keskittymällä jalostamaan valtavaa liikettä”, Mayer painottaa.

Muut etelämaalaiset tapasimme Horse Show´ssa.

Naapurimaan Paul Argus kertoo urastaan Renessinin kanssa.

”90-prosenttisesti se on sellainen, että se menisi ratsastuskoulussakin, mutta siinä on sisällä myös hullua hevosta”, ratsastaja määrittelee.

Ja kertoo myös ajatuksensa siitä, mikä jarruttaa Suomen menestystä esteratsastuksessa.

Yves Houtackers taas pohtii muun muassa sitä, kumpaa on mukavampi valmentaa, oikein lahjakasta vai lahjattomampaa ratsastajaa.

“Joskus tuntuu, että niiden vähemmän lahjakkaiden kanssa pääsee lopulta pisimmälle, sillä he ymmärtävät helpommin jatkuvan harjoittelemisen merkityksen, ymmärtävät, miksi yksityiskohtia pitää hioa lähes loputtomiin”, hän sanoo.

Kasvatusuutisia on sekä runkolehdessä, että ratsastusuutisissa. Lämminveriratsut ja islanninhevoset ovat laskusuunnassa, suomenratsut viime vuoteen verrattuna hieman nousussa.