“DD on ollut poissa niin kauan. Oli kivaa nähdä, että se on back in business, eikä se tuntunut yhtään vanhalta ja sairaalta”, pitkältä kotimatkalta tavoitettu kenttäratsastaja Elmo Jankari huokaa tyytyväisenä lyhyen 4 tähden kilpailun jälkeen.

Hän kertoo etukäteen miettineensä, kuinka 15-vuotias tamma jaksaa Italian mäkisen maaston. Sitä on treenattu kyllä huolella, mutta lopulta kunto paljastuu kunnolla vasta kilpailutilanteissa. Ja niitä DD:llä ei ole viime aikoina ollut paljon. Kilpailu oli sille tänä vuonna toinen kokonainen, ja viimeksi sijoituksista tällä tasolla se kilpaili vuonna 2017.

DD on olympialaiset suorittanut tamma, joten siinä on valtavasti verta ja kykyä. Mutta koska se on iäkäs ja yhä niin hyvä, Jankari varjelee sitä kalleimpana aarteenaan. Siksi Jankarillla ja hänen kumppanillaan Sanna Siltakorvella oli Italiassa selkeä suunnitelma. Jos ratsukolla ei olisi ollut mahdollisuuksia hyvään sijoitukseen, maasto olisi jätetty starttaamatta. Jankari siis verrytteli, ja tukijoukot seurasivat, kuinka paljon muut saivat yliaikaa.

“Kun lähdin radalle, vain yksi ratsukko oli mennyt minun edelleni. Jos heitä olisi ollut 6 tai 7, en olisi startannut, sillä tiesimme, että siellä pitää mennä lujaa, ja tuollainen kilpailu on aina riski tuon ikäiselle hevoselle”, Jankari kertoo.

Hän lähti maastoon tarkan minuuttiaikataulun mukaan, ja DD oli täydessä iskussa. Ratsukko ei tehnyt virheitä, ja se oli päivän nopein. Muut saivat niin paljon yliaikaa, että lopputuloksissa Jankari ja DD olivat neljänsiä, vaikka koulussa tuli huonot pisteet ja rataesteillä putosi kaksi.

“DD oli hypännyt rataesteitä nurmella viimeksi Skotlannin EM:issä 2015, ja se oli turhan innokas, mikä kostautui. Laukka jäi pitkäksi, ja alas tuli kolmoissarjan B-osa ja yhden okserin takapuomi”, Jankari kertoo.

DD sai puomeista huolimatta ratsastajaltaan kuitenkin täydet pisteet. Sama tamma on vienyt Jankarin nuorten ratsastajien EM-kultaan ja olympialaisiin, ja vielä nyt vanhoilla vuosillaan se toi merkittävän kansainvälisen sijoituksen.

“Onhan se tavallaan uskomatonta. Ei sitä kukaan silloin näin pitkälle ajatellut, mutta on tässä kyse myös siitä, että luotin silloin valmentajaani, joka sanoi, että osta tuo, se on sinulle hyvä. Silloin kun itsellä ei vielä ole ammattitaitoa, pitää luottaa niihin, keillä sitä on. Minä ja Sanna pääsimme todella pitkälle hevosilla, jotka valmentajamme meille valitsivat”, Jankari huomauttaa.

Nyt pariskunta on kotimatkalla Suomeen parin pysähdyspaikan kautta. Kaikki hevoset tulevat mukana, ja niillä alkaa jouluun asti ulottuva lepokausi ilman ratsastusta ja kenkiä. Jankari itse palaa valmennustöihin pitkän kilpailureissun jälkeen.

“Mutta mietimme, että jos joulun välipäivinä voisi pitää 4-5 vapaapäivää”, hän paljastaa.

Kausi oli hyvin erikoinen, mutta sitä voi katsoa positiivisella mielellä.

“Oma kilpaurheilu sujui niin, että lopulta pääsimme kuitenkin tekemään nämä 4 ja 5 tähden kilpailut normaaliin tapaan. Ja Suomen kenttäjaoston suhteen olen myös tyytyväinen. Olosuhteista ja lyhyestä aikavälistä huolimatta saimme Suomeen hyvät kilpailut”, Jankari myhäilee.

Sanna Siltakorpi oli kilpailussa 9. Bofey Clickillä.

Koulukokeesta kirjoitettiin täällä.

Tulokset täällä.

Korjattu kirjoitusvirhe ja lisätty, että kyse lyhyestä kilpailusta. Kilpailu oli DD:n toinen tälle vuodelle.

 

Lisää teemasta: RatsastusPLUS