”Kiitos, ihan hyvää kuuluu. Vihdoin ja viimein pääsin aloittamaan kauden”, esteratsastaja Jenna-Jasmin Pehkonen iloitsee. Hän korkkasi kisakautensa 120-luokan voitolla sunnuntaina kotikilpailuissaan Savonlinnassa.

2000-luvun alkuvuosina menestystä Roquefort-ponillaan niittänyt ratsastaja on kilpaillut belgialaisruunalla Hallo-Croket v. Puyenbroeck (Cicero Z – Darco) jo useamman vuoden. Elmo ja Vera-Liisa Antereen omistama hevonen on hypännyt savonlinnalaisratsastajan kanssa parhaimmillaan 135-tasolle saakka.

”Oli ihan mahtavaa päästä vihdoin kilpailemaan. Oli myös kiva huomata, että hevonen oli mielellään menossa ja tykkäsimme molemmat olla radalla. Nyt seuraavia kilpailuja kohti.”

Pehkonen aloitti kauden tasolla, jonne ratsukko on valmis lähes kylmiltään. Tavoitteet ovat kuitenkin korkeammalla, sillä Hallo-Croket v. Puyenbroeck, eli Hessu, ei ole mikään metrinkympin hyppääjä. ”Hessu on laadukas hevonen. Siinä on paljon sellaista, mitä ei ole vielä saatu esille. Vaikka olemme pitkään tehneet töitä yhdessä, tarvitsemme rutiinia isommilta radoilta.”

Pari vuotta sitten Hevosurheilun haastattelussa Pehkonen elätteli toiveita, että 140-luokat olisivat pian lähellä, mutta niihin ratsukko ei ole vielä yltänyt. Miksi? ”Sitä odotellaan edelleen. Toki tuli koronat ja muut sotkemaan asioita. Jospa tällä kaudella. Se on edelleen oma missio, ja lähellä nytkin ollaan.”

Pehkonen sanoo, että 140-tasolle noustaan heti, kunhan Hessun ratsastettavuus on tarpeeksi hyvä. ”Nyt se tulee vielä aika vahvaksi radoilla, joten siinä on vielä hiomista. Korkeus itsessään tuskin on ongelma, mutta ratsastettavuuden täytyy olla sillä tasolla just eikä melkein.”

Lähiaikojen tavoitteena Pehkosella on päästä kilpailemaan tasaisesti, että tuntuma tulisi tauon jälkeen takaisin. Seuraavaa starttia hän suunnittelee joko Ainoon tai Tahkon juhannuskilpailuihin. Hän odottaa myös heinäkuuta, jolloin kilpaillaan suuret kotikisat, OperaGamesit.

Kotikisat ovat ratsastajan mielessä etenkin yhdestä syystä: ”Saatiin jo tästä 120-luokan voitosta pisteitä OperaGamesien autokisaa varten. Sanotaanko niin, että ei haittaisi yhtään, jos auton saisin”, Essi-Lotta Rautiaisen valmennettava hymyilee.

Hessu tuli Pehkosen käyttöön vuonna 2014. Ratsastaja luonnehtii hevosta persoonaksi. ”Se on reaktiivinen päivittäisessä toiminnassa, mutta kuitenkin tosi kiltti. Hessulla voi ratsastaa aikaa, koska sillä on aikaa voittava laukka, eikä se ylihyppää. Viisas hevonen”, hän kertoo. ”Se riittää minulle juuri niihin luokkiin kuin itselläni rahkeet riittävät.”

Tällä hetkellä Pehkonen testaa rahkeidensa riittämistä kuntavaaleissa. Liike Nyt Savonlinnan ehdokkaana oleva sairaanhoitaja innostui lähtemään ehdokkaaksi, kun hänen halukkuuttaan kyseltiin. ”Tänne on tulossa sairaanhoitopiirin puolesta muutoksia, niin ajattelin, että voisin kantaa oman korteni kekoon ja yrittää vaikuttaa näihin asioihin”, mielenterveyspuolen töitä tekevä Pehkonen kertoo. ”Näen joka päivä kentällä erilaisia kehittämiskohteita ja aion niitä lähteä puolustamaan. Politiikka on tuntunut mielestäni kankealta ja siihen on ollut vaikea päästä käsiksi. Uskon, että ruohonjuuritason näkemyskin on tarpeen.”

Eikä Pehkonen aikoisi hevosalaakaan unohtaa, jos hänet kuntansa päättävään elimeen valitaan. ” Haluaisin, että ratsastusseuroja tuettaisiin. Kunta voisi tukea talleja esimerkiksi kehityksessä kohti laadukkaampia puitteita, ja työllistymisessä myös. Savonlinnassakin on paljon harrastajia ja hyvät puitteet, vaikka vähän syrjässä ollaan”, hän sanoo. ”Toivon, ettei isoista kilpailuista jouduttaisi luopumaan, vaan niitä voitaisiin tukea.”

Savonlinnan Ratsastajien tulokset löydät täältä.

Päivitetty 1.6. Kello 17.25: Muokattu viimeistä sitaattia ja korjattu nimi.

Lisää teemasta: RatsastusPLUS