Ei kantanut tarpeeksi. Tahti oli hyvä.  Taivutus riitti pyhään yrjöön.... Mikä numero laitetaan?
Ei kantanut tarpeeksi. Tahti oli hyvä. Taivutus riitti pyhään yrjöön.... Mikä numero laitetaan?Kuva: Leena Alerini

Kaikki tuomaroimaan ?

Kouluratsastuksen olympiastatus on vaakalaudalla. Asia tiedostetaan ja se otettiin esille urheilufoorumissa useaan otteeseen.

Pitäisikö asialle tehdä jotakin vielä kun ehkä ehtii? Pitäisikö keksiä jotakin uutta samaan tyyliin kuin silloin aikoinaan, kun vastaavassa tilanteessa keksittiin kür? Kür, joka pelasti lajin, mutta joka ei ilmeisesti tänään enää yksin riitä.

Yksi maailmalla keksitty mahdollisuus on yleisön osallistuminen tuomarointiin. Ratsukkoja voi pisteyttää omalla puhelimellaan simultaanisti kännykkäsovelluksen avulla ja pisteet kirjautuvat reaaliajassa antamaan "yleisö-keskiarvon".

Koulutuomari Irmeli Summanen johti videolta nähdyn pyhä yrjö-luokan yleisöpisteytyksen ja sääteli videonauhan etenemistä niin, että mentiin arvosteltava liike kerrallaan, jonka jälkeen  kerrottiin perusteet omille pisteille. "Näytti vähän liian isolta voltilta." "Ei edelleenkään kantanut itseään, vaikka tahti olikin hyvä." "Vähän turhan syvällä edestä, mutta muuten aika sujuvan oloinen voltti."

Näin tehtynä arvosteleminen on helppoa ja hauskaa. Näennäisesti se ei velvoita  mihinkään. Mutta entä, jos sovellus otettaisiin käyttöön "virallisesti"?

Entä jos yleisön valitsema voittaja ei ole sama kuin tuomareilla? Toisaalta, eihän voittaja ole sama kaikilla tuomareillakaan.

Pitäisikö yleisön palkitsemalle voittajalle antaa palkinto?

Kumpi palkinto muodostuisi jatkossa halutummaksi?

Entä siirtyisikö yleisöön kunkin ratsastajan omia pisteyttäjiä? Vastaavasti he voisivat antaa huonoja pisteitä vastustajille strategisesti kuten poninäyttelyiden show-luokissa ikään.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi