Varoittelun taustalla on useampi hevosen doping-käry, jossa syyksi katsottiin hoitajan virtsasta peräisin oleva lääkeaine.

Tuorein tapaus koskee italialaista kouluratsastajaa Pierluigi Sangiorgia, jonka hevosesta Gelo Delle Schiavesta löytyi aripiprazolea, joka on psykoosilääke. Ratsastajaa uhkasi kahden vuoden kilpailukielto.

FEIn tribunaalille annetussa selityksessä kuitenkin kerrottiin, että Sangiorgion hoitaja söi lääkettä masennukseen, ja hän kertoi pissanneensa positiivisen doping-näytteen antaneen hevosen olkikuivitettuun karsinaan kilpailuiden ajan useita kertoja päivässä. Tribunaali hyväksyi selityksen, ja ratsastaja vältti kilpailukiellon.

”Kummalliseltahan tämä tuntuu”, kommentoi Ratsastajainliiton urheilujohtaja Jutta Koivula. Hän toteaa, että kilpailupaikkojen tulisi olla sellaiset, että hevosten hoitajat pääsevät helposti käymään WC:issä.

”Sellaisen tietenkin ymmärrän, että ulkomailla joskus voi olla tilanne, että hoitaja on yksin liikkeellä hevosten kanssa hevosautolla, eikä uskalla jättää autoa yksin ja päättää käydä hevosten tiloissa”, Koivula sanoo.

Aiemmilla vuosikymmenillä hevosten karsinoissa pissalla käyminen on ollut käytännön syistä yleistä talleilla myös Suomessa.

Sangiorgion tapauksen päätös englanniksi täällä.

FEIn neuvot kontaminaatiotapausten välttämiseksi täällä.