Helsingin käräjäoikeus on päättänyt, että ratsastussponsorointiin liittyvässä HOK-Elannon lahjusoikeudenkäynnissä ei ole tapahtunut rikosta.

Muun muassa HOK-Elannon silloinen kiinteistöpäällikkö Jari Leivo ja Ratsastuskeskus Ainon Erkki Siltala on vapautettu kaikista syytteistä. Kaksi muuta yhteensä 13 syytetystä sai tuomion.

Esitutkinta kesti 7 vuotta, oikeudenkäynti vuoden ja tuomio on 179 sivua pitkä ja perusteluita on 650 sivua, kertoo juristi Antti Linna.

Tapauksessa HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtaja Jari Leivoa syytettiin lahjuksen ja törkeän lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa. Hänen työhönsä kuului esimerkiksi uusien liikepaikkojen suunnitteluttaminen ja rakennuttaminen. Muun muassa Siltalan yritykset sponsoroivat Leivon esteratsastavia tyttäriä ja ponien EM-joukkuetta. Syyttäjä katsoi, että kyseessä on lahjonta, joka vaaransi puolueettoman päätöksenteon.

“Tämä oli akateeminen kysymys, jota selvitettiin 7 vuotta, ja joka aiheutti vahinkoa ja kärsimystä syytetyille ja läheisilleen”, Linna toteaa.

Mitään kohtaa, jossa yhteistyö olisi vaikuttanut tehtyihin päätöksiin, ei ole voitu osoittaa, Linna sanoo. Hän oli tyytyväinen päätökseen.

“Muuten kenenkään johtavassa asemassa olevan ihmisen lapsi ei voisi osallistua urheilutoimintaan”, hän huomauttaa.

Linna ei usko, että päätöstä viedään hovioikeuteen, koska päätös oli yksiselitteinen.

“Se oli 6-0-voitto”, hän näkee.

Erkki Siltala oli helpottunut.

“Haluan kiittää kaikkia, jotka ovat olleet tukena tässä pitkässä prosessissa”, hän sanoo.

Korjattu juttua 28.10 14.31: kaikista syytetyistä kaksi sai tuomion, mutta eivät Leivo ja Siltala. 6-0 voitto oli kuvaannollinen.