Ratsastajainliitto on lopettamassa pitkäaikaista yhteistyötä maksuratkaisuja tarjoavan Svea Rahoituksen eli entisen Maksuturvan kanssa.

Uusi sopimus on osin jo solmittu Stripen kanssa. Stripe on amerikkalainen yli 120 maassa toimiva yritys, jonka palveluja käyttävät esimerkiksi Amazon ja Microsoft.

Käyttäjälle suurin muutos asiassa on se, että maksuja ei voi maksaa enää klikkaamalla itseään oman pankin maksujärjestelmään, vaan maksamiseen käytetään jatkossa aina korttia.

”Päätimme, että se ei ole este. Nykyään jokainen saa kortin, lapsikin. Ja tämä toimii sekä debit- että credit-kortilla”, kertoo Annaliisa Aarnio-Wihuri, joka vetää uuden kilpailumaksujärjestelmän kehitystyötä.

 

Aarnio-Wihuri ja hänen johtamansa Kipa2-työryhmä on arvostellut entisen Maksuturvan kalleutta jo pitkään ja ehdottanut sen vaihtamista. Liiton hallitus on kuitenkin pysynyt pitkäaikaisen yhteistyökumppanin kannalla huhtikuisiin hinnankorotuksiin saakka.

”Sen jälkeen toiminnanjohtaja Jukka Koivistolle annettiin valtuutus tehdä uusi sopimus”, Aarnio-Wihuri kertoo.

Muista palveluntarjoajista päädyttiin Stripeen, koska sen nähtiin olevan joustavin ja myös edullisin pienissä summissa.

”Meillä keskiostos on ollut 60 euroa, ja se tulee vielä laskemaan nyt, kun myös seurakisojen maksut maksetaan tänä vuonna Kipassa”, Aarnio-Wihuri kertoo.

Muutokseen lähdettiin odotettua nopeammalla aikataululla, kun Svea Rahoitus nosti maksujaan oleellisesti ja samalla kilpailutoiminta on pysähdyksissä koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten takia.

Jonkin aikaa käytössä on kaksi eri järjestelmää. Ensimmäisenä Stripen kautta maksettavaksi siirtyivät hevosten vuosimaksut, joiden kohdalla siirto tehtiin jo maanantain ja tiistain välisenä yönä.

 

Aarnio-Wihuri mainitsee, että Svea Rahoituksen ilmoittamien hinnankorotusten jälkeen jokainen kolmen euron SRL-maksu olisi mennyt 25 senttiä miinuksen puolelle, kun maksusta maksetaan tulosjärjestelmä Equipen käyttömaksu ja Svea Rahoituksen maksu.

Svea Rahoitus perii jokaisesta maksusta tietyn prosentin yhden ja kahden prosentin välillä, ja lisäksi sillä on minimimaksu. Ilmoitettu hintojen nousu oli huomattava, kokoluokkaa kymmeniä prosentteja. Stripella maksettaisiin prosenttiosuus ja kuukausimaksu

”Hintaero uuteen palveluntuottajaan on merkittävä jo nyt, ja kun pääsemme normaaliin maksuliikenteeseen, ero on vielä suurempi”, Aarnio-Wihuri lupaa. ”Saamme prosentin vielä alhaisemmaksi, kun pääsemme normaaliin noin 30 000 euron kuukausiliikevaihtoon. Sen jälkeen maksusta pitäsi jo jäädäkin jotain KIPAn kehittämiseen.”

 

Kipa2:n kehittämistä on jatkettu koko alkukevään ajan, ja siihen on tullut uusia ominaisuuksia. Niistä yksi on se, että Kipaan pystyy laittamaan seura-alennuksen seuran omille jäsenille.

Kipan käyttömäärät ovat luonnollisesti olleet alhaisia.

”Sen takia olemme down-greidanneet prosessoria ja muistia, ja Kipa2 saattaa tuntua jopa hitaalta. Mutta se on yksi säästötoimenpide, ja pystymme nostamaan käyttötason ylös muutamassa tunnissa, kun siihen tulee tarve”, Aarnio-Wihuri kertoo.