Kaikki Dohaan viedyt hevoset testattiin jo ennen lentoa kilpailupaikalle.

Kansainvälinen Ratsastajainliitto FEI ilmoitti kuitenkin tiistaina tiedotteessaan, että Valencian kilpailupaikalta Espanjasta levinnyttä hevosten EHV-1 herpesvirusta on löytynyt Dohasta yhdeltä saksalaishevoselta. Lisäksi toinen saksalaishevonen on antanut epäselvän näytteen ja sitä testataan säännöllisesti.

Henri Ruoste kertoo, että Kontestro on kotona, ja sen uutta testitulosta EHV:stä odotetaan. Ruuna testattiin myös ennen lentoa Dohaan. Nyt kotona hevosen kuume mitataan kahdesti päivässä parin viikon ajan.

“Sen enempää tässä ei voi tehdä. Kontestro ei ole ollut estehevosten kanssa samalla lennolla, eikä samassa talliteltassa, mutta se on ollut samoissa pesukarsinoissa ja kaikki hevoset kävelivät samaa kävelytietä pitkin kilpa- ja verryttelyareenoille, ja ne tuotiin lentokoneesta samoilla järjestäjän kuorma-autoilla”, hän kertoo.

Epidemia on vaikuttanut Ruosteen tallin toimintaan isosti. Hän oli juuri ostanut yhden hevosen Espanjasta ja kaksikin Tanskasta, mutta nyt talliin ei voi ottaa ainakaan kuukauteen uusia hevosia. Myös monet asiakkaista ovat peruneet tulonsa, kun tarkoitus on ollut kiertää katsomassa hevosia useammalla tallilla Euroopassa.

Ruoste ymmärtää hyvin tilanteen, mutta se toki tekee valmistautumisen olympialaisiin tukalammaksi. Ruoste suunnitteli kilpailevansa Itävallassa maaliskuun lopussa, mutta kilpailut on nyt peruttu.

“Kun tämä tuli vielä tähän, ei tämä ainakaan valmistautumista helpota. Silti ainoa oikea tapa on laittaa kaikki kiinni, ja katsoa, että hevoset eivät liiku, jos se rauhoittaisi tilanteen”, hän sanoo.

“Mutta jos kilpailutauko venyy yli neljäksi viikoksi, tämä käy kyllä vaikeaksi”, Ruoste huokaa.

Päivitetty uutiseen, että FEI varmisti tartunnan Dohassa.

Lisää teemasta: EHV-epidemia