Ylen Puoli seitsemän -ohjelmassa esiintynyt kouluratsastaja Anna von Wendt hämmästytti ainakin lajiaktiivit kertomalla, että hänen pitkäaikaisen ratsunsa Denzelin toinen silmä on jouduttu poistamaan.

Denzelin oikea silmä poistettiin uudenvuodenaattona. Von Wendt kertoo, että asian julkistaminen ohjelmassa tuntui luontevalta, kun asiat sattuivat ajallisesti yhteen. Etukäteen hän ei halunnut asiasta puhua, sillä vaikka silmän ongelma oli pitkäaikainen, poistaminen tuli nopeasti.

“Sillä on ollut silmässä immunologinen keratiitti monta vuotta. Viime vuosina se on vaivannut sitä enemmän tai vähemmän. Loppuvuodesta Denzelin iho hilseili, ja myös silmä alkoi reagoida”, von Wendt kertoo.

28. joulukuuta vuonna 2002 syntynyt GP-ruuna kävi moneen kertaan Viikin yliopistollisessa hevossairaalassa tarkastettavana, ja siellä huomattiin, että vaikka silmä alkoi näyttää päälle päin hyvältä, se oli sisältä infektoitunut. Silmää lääkittiin ja hoidettiin joulun välipäivät, mutta lääkkeet eivät tehonneet. Lopulta oli tehtävä päätös silmän poistamisesta.

Von Wendt kertoo, että hänellä on aiemmin ollut yksisilmäinen hevonen.

“Mutta täytyy sanoa, että tämä oli aika hurja asia, kova paikka”, hän kertoo.

Nyt kun ruuna on kotona, silmän puuttuminen tuntuu hänen mukaansa rehellisesti sanoen aika ajoin kurjalta ja surulliselta.

“Mutta kyllä siihen alkaa tottumaan, ja se on jo aika siistin näköinen. Ei siinä mitään. Se oli pakko tehdä”, von Wendt miettii.

Pääasia on se, että leikkauksessa kaikki sujui hyvin, ja ehkä vielä tärkeämpää on, että nyt Denzel on erittäin pirteä ja iloinen. Itse asiassa vekkulimpi kuin vähään aikaan, joten von Wendt uumoilee, että silmä on voinut häiritä ruunaa jo jonkin aikaa.

Ruunalla ratsastettiin viimeksi juuri ennen joulua, ja nyt keskiviikkona sillä saisi aloittaa ratsastamisen. Von Wendt ei aio pitää treenin kanssa  kiirettä, mutta hän on oppimestariruunansa tulevaisuuden suhteen positiivisella mielellä.

“Mulla on olo, että tämä ei tule vaikuttamaan siihen paljoa. Se on asunut täällä samassa tallissa melkein koko ikänsä, se tuntee paikat ja se tuntee meidät. Ja muuten se on ollut tosi hyvässä vedossa. Se on ollut kipeä, mutta nyt se on kunnossa. Se tietää, miten hommat menee, ja se oli siitä silmästä jo aiemmin osittain sokea”, von Wendt pohtii.

Hän uskoo, että ruuna saattaa hyvinkin palata vielä myös kilparadoille.

“Katsotaan”, von Wendt toiveikkaana.

Ylen ohjelma Areenassa täällä.