Vielä kerran: Robert Whitaker ja Catwalk IV.
Vielä kerran: Robert Whitaker ja Catwalk IV.Kuva: Totofoto

Legendan poika, Ingmar de Vosin olympia-ajatukset ja lahjusoikeudenkäyntiä

Nyt on painava numero.

Hevosurheilun Ratsastuksen pääjutussa tapaamme kansainvälisen Ratsastajainliiton FEIn pääsihteerin Ingmar De Vosin, joka vieraili Helsinki International Horse Show´ssa. De Vos antoi itsestään vähän poliitikkomaisen kuvan, mutta kyllä hän osaa olla tiukkakin. Esimerkiksi kun hän sanoo, että yhdestä asiasta ei peräännytä, siinä hän on aivan ehdoton. Tämä asia on ratsastuksen pysyminen olympialajina. De Vosille tämä on ratsastuksen elämän ja kuoleman kysymys.

”Jos olympiastatus menetetään, ratsastus urheilulajina tuhoutuu nopeasti”, hän sanoo.

Lehden toinen tärkeä hahmo on HIHS:in molempien pääluokkien voittaja, Robert Whitaker. Hän tietää, millaista on olla elävän ikonin poika. Sen sijaan hän ei oikein tiedä, minkälaista on, kun tulee ei-hevosperheestä.

”You know, enköhän minä ole tipahtanut ihan ytimeen”, hän naurahtaa.

Kysymykseen miltä tuntuu, kun isä on monien mielestä maailman paras esteratsastaja kautta aikojen, Robert vastaa hymähtäen, kasvot melko lailla peruslukemilla.

”You know, siihen on tottunut. Ei se minua häiritse.”

Kysymykseen, kuka hänen mielestään on maailman paras esteratsastaja, hän puolestaan vastaa ”iskä”.

”Ja onnekseni enköhän minä ole häneltä jotain oppinut.”

Muuten hän ei suostu vertaamaan itseään isäänsä. Tässä paistaa kunnioitus.

Ratsastuksen pääuutisessa käsitellään lahjusoikeudenkäyntiä. Jari Leivon ja Erkki Siltalan syytteet lahjuksen ja törkeän lahjuksen ottamisesta tai tarjoamisesta elinkeinotoiminnassa on hylätty Helsingin käräjäoikeudessa viime maanantaina. Päätöksen mukaan ketään ei ole suosittu, eikä kukaan ole kärsinyt vahinkoa. Tuomarit ovat puntaroineet sponsoroinnin ja lahjonnan välisiä eroja. Syyttäjä esimerkiksi katsoi Siltalan maksaneen hevosten kauppahintoja palkintona eräänlaisesta suosimisesta etenkin Keravan kiinteistökaupassa. Siltalan mukaan hänen kohdallaan kyse oli vilpittömästä hevosinnostuksesta.

Runkolehden kolumnissa Leena Alérini pohtiikin sitä, mitä se on, vilpitön hevosinnostus ja sen vaikutukset hevosten hintoihin. Hän havaitsee yhtymäkohtia HOK-Elanto-oikeudenkäynnissä ja ravipuolen ns. lottovoittajan tapauksessa. Molemmissa keskusteltiin hevosen rahallisesta arvosta.

"Lottovoittajaoikeudenkäynnissä kuuntelin kerta toisensa jälkeen, kuinka paikalle kutsutut raviammattilaiset yrittivät kertoa tuomareille, miten veteen piirretty viiva hevosen ”todellinen arvo” on. Sitä kun ei oikeastaan olekaan. Että se perustuu kysynnän ja tarjonnan lakiin ja tosiaan niihin odotuksiin. Hevoselle, jossa on odotusarvoa, on ottajia, oli se sitten kalliskin. Karmea juttu on se, että hyvästä hevosesta voi tulla huono suurin piirtein yhdessä yössä", hän kirjoittaa.

Runkolehden puolelta kannattaa lukea myös salolainen Joni Nikkasen vinkit siitä, kuinka laitetaan hevosauto talviteloille, ja mistä tulee huolehtia, että sen käyttäminen on vuodesta toiseen turvallista. Jos käyttö on vähäistä, hän esimerkiksi suosittelee kitkarenkaita joka akseliin ympärivuotiseen käyttöön, vaikka laki määrää talvirenkaat vain vetävän akselin pyöriin.

Ja jotta ei menisi liian vakavaksi, kysymme myös, miten hoidetaan HIHSin kouluvoittajan Ichin häntää ja kolumnissa mietimme, onko jossain vireillä ryhmäkanne HIHS:in juha88-clear-round-musiikinaiheuttamien korvamatojen takia.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi