Lehtoset. Kirsi Lehtonen on tuonut Suomeen kaikkiaan parituhatta ponia. Nyt alkaa olla jäähdyttelyn aika.
Lehtonen kävelee jo kepin kanssa, ikää mittarissa on 72. Shettistä hän vielä taluttaa, mutta sen nopeammat saavat jo olla.
Menestys ponien kanssa vuosien saatossa on ollut vähintään mittavaa. Lehtonen kertoo juuri laittaneensa kiertoon yli 200 pokaalia ja 1300 ruusuketta.
”Tärkeimmät jätin vielä oman kaapin päälle. Kansallinen poninäyttelyn Best In Show me on voitettu 25 kertaa neljästäkymmenestä”, hän myhäilee.
Kauniita ja hyvärakenteisia hevosia hän haluaa edelleen nähdä. Shettis on käytännön syistä nykyään hänen rotunsa. Niitä on kaksi, sillä kahdelle tyttäret ovat luvanneet tallipaikan.
”Mutta welsh mountain on sellainen, että jos vain silmällä katsoo, niin se on kaunis eläin”, Lehtonen sanoo.
Eloisa ponin pitää olla, pilkettä silmissä ja korvissa.
”Raskasta junttia hevosta en kestä yhtään, sellaista, jolla on pienet silmät ja silmänpäällys täynnä. Ei sellaista jaksa ruokkia”, Lehtonen sanoo hymyillen.
Sen takia lapset saivat aikanaan vaikeitakin ratsuja, yksikin harmaa meni seinästä läpi.
”Mutta liian eloisa on parempi kuin juntti”, Lehtonen kuittaa.

Entä Ivrig?

”Se on kalustoon kuuluva eläin. Niin kauan se saa olla, kun on virkeä mieli, hyvä lihaskunto, eikä mitään todellista vaivaa. Mutta ketään en kiusaa. Jos kunto tulee huonoksi, on se sitten nukutettava. Mutta se voi olla, että se menee suorilta jaloilta. Sen mieli on yhä kuin 5-vuotiaalla”, Lehtonen hymyilee.

 

 

Paramaajoukkueratsastaja Katja Karjalaisella on niin rajoittunut näkökyky, että ulkona kulkiessaan hän on lähellä sokeaa. Hän näkee jonkin verran vain toisella silmällään, toinen silmä on poistettu. Siinä missä tervenäköinen näkee ympärilleen 120 astetta, Karjalaisen lukema on 8. Se tarkoittaa putkinäköä. Selvästi hän ei näe kuin muutaman sentin läheisyydeltä. Tästä syystä, ratsastaessaan kilpaa Karjalaisella on lupa käyttää kirjaintenlukijaa. Tästä syystä hänellä on menossa järjestyksessä jo kolmas opaskoira. Tämä viimeisin taitaa olla myös paras. Sen nimi on Toma.

 

Ja paljon muuta. Ravisivuilla pääset laajassa henkilöjutussa kurkkaamaan, minkälainen hevosmies olikaan kenttäratsastaja Pauliina Swindellsin Paappa!

Hevosurheilun perjantailehden pääset tilaamaan täältä!