Karolina Liuksiala esittää fläppitaululta NIKA Academyn ideaa.
Karolina Liuksiala esittää fläppitaululta NIKA Academyn ideaa.Kuva: Miia Lahtinen

Leijonan polku

Julkaistu

Karolina Liuksialan ja Eevamaria Porthan-Broddellin NIKA Academy on aloittanut projektin, jossa halutaan saada ratsastuksen huippu-urheilu mahdolliseksi aiempaa useammalle.

Projektin nimi on One Goal, ja sen ratsastajahaku on auki. Mukaan voi hakea oman hevosensa kanssa, mutta se myös tarjoaa ratsastajiensa käyttöön laadukkaita kilparatsuja. Mukana on yhteistyökumppaneita, joiden avulla mukaan on mahdollista päästä myös ilman valtavaa rahallista panostusta.

”Nika Academy on ratsastusakatemia, jolla tasa-arvoistetaan ratsastusta, että ikä, sukupuoli ja yhteiskuntaluokka eivät merkitse niin paljoa”, Karolina Liuksiala linjaa.

Hän taustoittaa, että kilparatsastus Suomessa on elitistisenä nähty, yksityisrahoitteinen laji, joka vaatii ratsastajalta ja hänen tukijoukoiltaan huipulla jopa satoja tuhansia euroja. Laji on toki kallis joka paikassa, mutta suurissa ratsastusmaissa huipulle on silti mahdollista päästä myös muuten, lahjakkuuden ja työn tekemisen kautta. Sitä NIKA Equestrian haluaisi enemmän Suomeenkin.

Tarkoituksena on, että vuosittain yksi ratsastaja pystytään nostamaan ylös ilman omaa isoa taloudellista panostusta. Muilta ratsastajilta vaaditaan enemmän, mutta heilläkään kyse ei ole niin valtavan isosta satsauksesta, kuin se muuten helposti olisi.

”Meillä tiimi tuo voimaa. Jos tavallinen perhe ostaa lapselle yhden hevosen, ja se loukkaantuu, koko juttu tyssää siihen”, Liuksiala muistuttaa.

Nuorten harrastamisesta puhutaan myös ratsastuksen kakkosjutussa.

”Kannusta-kustanna-kuljeta on vanhempien tärkein tehtävä”, kiteyttää maajoukkuevalmentaja Marko Björs. Hän painottaa, että vanhempien tehtävä ei kuitenkaan ole puuttua valmennukseen, vaan luottaa valmentajan ammattitaitoon. On myös tärkeää, että ratsastaja hoitaa itse hevosensa, huolehtii siitä ja viettää sen kanssa aikaa, hevosen hoito ei ole äidin tehtävä.

”On arvokasta, että vanhemmat tukevat nuorta ratsastajaa ja ovat osa tiimiä. Valmentaja valitsee ja kokoaa ratsastajan ympärille tiimin, johon kuuluvat eläinlääkäri, fysioterapeutti ja muut tarpeelliset henkilöt. Nuori ratsastaja ja valmentaja tekevät yhdessä kauden tavoitteet, ja suunnittelevat kisakalenterin. Valmennus on maajoukkue-, alue- ja vastuuvalmentajan työtä, ei vanhempien”, Björs toteaa.

Muutenkin tällä kertaa keskitytään kilparatsastukseen. Ainakaan tiistain puolella Hevosopistolta ei saatu päätöstä, järjestetäänkö siellä PM-kilpailut tänä kesänä vai ei. Lisäksi kuulemme mm. Emma Kanervan, Katja Karjalaisen ja Veera Mannisen kuulumiset. Ja Christian Carde kirjoittaa turparemmistä.

Lue tarkemmin näistä asioista perjantain Hevosurheilusta!

Ei kun tilaamaan, täältä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi