Liehuletin letitys. Koska me Hevosurheilussa rakastamme suomenratsuja. Sellaisia, kuin esimerkiksi Säämies.

Säämiehen kaltaisia suomenhevosoriita kutsutaan tukkajumaliksi.

Sen omistaja Anne Leinonen aloittaa niskan takaa. Sormet käyvät nopsaan ja meneeköhän siinä kahta minuuttiakaan, kun metrin mittainen liinaharja on niputettu letille ja palmikolle. Se on pikku pakko, sillä jos harja liehuisi vapaana, se sotkeutuisi omistajansa etukavioiden alle joka kerta, kun ori kumartuu syömään jotakin maasta.

Leinonen on entinen puoliveristen ratsastaja, nykyinen suomenhevosten puolesta puhuja. Hän sanoo, että suomenhevoset ovat väärinymmärrettyjä herkkiksiä. Eräänlaisia tunteellisia siilejä.

Viime viikonloppu oli esteiden SM-viikonloppu. Palaamme sen sankareihin vielä myöhemmin, mutta sivunsa saavat totta kai voittajat, Ville Kulkas ja hevosensa vilkas, siis Nextgeneration Concept.

”Se hevonen on tehty hyppäämään isoja esteitä”, perustelee hevosen omistaja Outi Korppoo, miksi siirsi harrastekilparatsuksi ajatellun ruunan esteradoille Kulkkaan kanssa.

Kulkas muistaa kyllä, kuinka ratsasti ruunalla ensimmäistä kertaa noin kaksi vuotta sitten.

”Ajattelin, että aika paljon potkua”, hän hymyilee.

Tutustumme myös esteiden breeders-voittajaan, Jenna Huhtasalon ruunaan Eldo’s Captain. Se oli 3-4-vuotiaana tuhma, mutta siitä tuli kiltti.

”Nähtävästi se rauhoittui heti, kun pallit lähtivät pois. Se oli hyvin simppeli käsitellä”, Huhtasalo kertoo ajasta, kun hän näki ruunan ensimmäistä kertaa Emmi-Maria Nevalan tallilla.

Hän kertoo myös, miten harrastaja on otettu vastaan ammattilaisten sekaan nuorten hevosten radoille.

Entä sitten kouluratsastuksen breeders-voittaja, Parfaite Amour?

Sen kasvattajalla Ida Stepanowilla oli, silloin 7 vuotta sitten, ainakin alitajuinen ajatus tehdä varsa itselle. Niinpä hän tulevana pienten lasten äitinä päätti satsata ratsastettavuuteen.

Ynnä muuta. Paljon, paljon luettavaa.

Mitä jos tilaisit Hevosurheilun? Puoli vuotta hintaan 29,90. Onko paha?