Hyvän kauden Keski-Europassa tehnyt FWB-tamma Linekers Neliza (I’m Special de Muze – Peter Pan) ei pääse edustamaan Suomea Lanakenissa nuorten hevosten MM-kilpailuissa. 

Riika Räisäsen kasvattaman 7-vuotiaan tamman omistavat Ville Peltokoski ja Jasmin Ranta-aho, ja sitä ratsastaa belgialainen Dennis Caubergs. Linekers Neliza on kilpaillut kauden ajan nollalla ja nelosella kansainvälisiä nuorten hevosten luokkia 135-luokkiin saakka päästen finaaleihin saakka ja hypännyt yhden 140-tasolle merkityn luokan. Omistajille tuli yllätyksenä, että se ei riitä suomalaisille valitsijoille.

FWB-yhdistyksen puheenjohtaja Håkan Wahlman on tapauksesta harmissaan, mutta hän korostaa, että asiassa halutaan noudattaa sääntöjä. Kvaalirajoiksi on asetettu 7-vuotiaille hevosille kaksi puhdasta 140-rataa, eikä niitä ole tässä tapauksessa näyttää.

“Vaikka hevonen olisi miten hyvä, kiva ja taitava, emme voi lähteä jossittelulinjalle. Kaikki ovat samalla viivalla”, Wahlman sanoo.

Lanakenin lähdössä olevia FWB-hevosia ei tällä hetkellä ole, mutta SRL:n kautta saatetaan valita mukaan muun kantakirjan hevosia.

“SRL pitää kuitenkin meidän kanssa saman tiukan kannan kvaalien suhteen, mistä olemme kiitollisia”, Wahlman sanoo.

Ranta-aho sekä ymmärtää asian, että ei ymmärrä.

“Hevosen selässä on yksi Belgian parhaista ratsastajista, ja ratsukko on tehnyt muun muassa 7-vuotiaiden Belgian mestaruudet. Vaikka sen tekemät radat ovat 135 paperilla, ne vastaavat 140-ratoja”, hän huomauttaa.

“Valintoja voisi katsoa hevos- ja ratsastajakohtaisesti. Emme voineet kuvitella, että tällaiset tulokset kansainvälisistäkin kilpailuista eivät riitä, vaan hevonen olisi pitänyt lykätä johonkin perämetsän 140-luokkaan. Asioita pitäisi osata katsoa tilannekohtaisesti, eikä vain noudattaa sääntöjä sääntöjen vuoksi”, Ranta-aho sanoo.

“Hevonen olisi ollut täysin valmis, ja olisi ollut hienoa nähdä FWB siellä belgialaisen ratsastajan alla”, hän painottaa.