Mira Mahosenaho ja Lavilan Viljo selvittivät Suontaka Eventingin Prix de Suomenratsut -luokan 35,6 virhepisteellä.
Mira Mahosenaho ja Lavilan Viljo selvittivät Suontaka Eventingin Prix de Suomenratsut -luokan 35,6 virhepisteellä.Kuva: Elli Heimonen

Mahosenaho fiilisteli Suontaan maastossa – Lavilan Viljo starttaa pian papan kanssa koulua

Suontaan kartanon mailla Hattulassa viikonloppuna järjestetyn Suontaka Eventing -kilpailutapahtuman kansallisen luokan voitti Mira Mahosenaho Lavilan Viljolla. Sään herra oli kenttäkilpailijoiden puolella, sillä ukkosrintama pysyi poissa maastoradan yltä, vaikka aivan lähialueella satoi kaatamalla.

Mahosenaho on todella tyytyväinen suoritukseensa. "Jäi tosi hyvä fiilis, ja kaikki sujui alusta alkaen hyvin. Koulu meni hienosti nappiin (72,80 prosenttia), ja vaikka rataesteet eivät sujuneet kaikista parhaiten (8vp), maastossa Viljo oli todella kivantuntuinen."

Mahosenaho kehuu maastorataa sujuvaksi, kivaksi radaksi, jolla oli sopivasti tehtäviä ja kysymyksiä ratsastajalle.  "Siellä oli haasteita, mutta hevonen toimi kaikessa todella hyvin. Oli jo voittajafiilis, kun pääsin maastosta, vaikka en tiennyt edes tuloksia", ratsastaja nauraa.

Viisivuotiaata Lavilan Viljoa ratsastanut, ja noin vuosi sitten oriin omakseen ostanut, Mahosenaho on saanut nostettua ratsukon kouluprosentteja viime aikoina. Edellisessä kilpailussa Niinisalossa he saivat kouluosuudelta pari prosenttiyksikköä vähemmän pisteitä.

Viljo on koko Mahosenahon perheen luottoratsu. Mahosenahon isä, eli pappa, kuten hän itse vanhempaansa kutsuu, tykkää hevosella ratsastaa. "Pappa kysyi, että voiko hän mennä Viljolla nyt yhdet koulukilpailut, kun meillä on taukoa kenttäkisoista. He starttaavat jonkun helpon c:n."

Mahosenaho kertoo, että Viljo on niin herrasmies, että sen selkään voi istuttaa kenet tahansa. Kilpailupaikoilla se kyllä muistaa heti ilmoittaa, että ori on paikalla, mutta käsittelyssä se on aina kiltti.

12-vuotiaan Lavilan Viljon kilpailukalenteria ei ole tuupattu täyteen, sillä oriilla on myös astutuspuuhia. "Ihan hyvin sillä on ollut morsiamia, Kylämäessä on saatu käydä melkein viikoittain."

Mahosenaho pitää tärkeänä, että hevonen tekee iloisesti niin kilpailu- kuin astutushommatkin. "Nyt on neljäs kausi astutuksissa, ja se hoitaa ne jo sulavasti, eikä kuluta ylimääräistä energiaa. Olen kuitenkin valikoinut hieman, mihin kilpailuihin osallistumme."
Seuraavaa starttia ei ole lyöty vielä lukkoon, mutta kauden päätähtäin on kenttä SM:t. Ratsukko otti viime vuonna hopeaa, joten tavoite on nytkin asetettu korkeille sijoille.

"Voittohan se on aina tavoitteena, mutta lähden hakemaan sijan lisäksi mahdollisimman hyvää suoritusta. Fiilis on kuitenkin aina tärkeintä."

Suontaan kenttäkisojen primus motor Seppo Laine on hänkin tyytyväinen viikonlopun saldoon. Lähtijöitä oli reippaasti yli 100, ja etenkin lauantai oli koko Suontaka Eventingin kilpailuhistorian vilkkain.

"Oli kaikin puolin onnistunut viikonloppu. Sunnuntaina ukkosrintama meni niin läheltä, että 7 kilometrin päässä Parolan keskustassa tuli kaatamalla vettä, mutta meillä ei yhtään."

Erityisen iloinen Laine on siitä, että vaikka lähtöjä oli paljon, ei kilpailuissa nähty ainoatakaan loukkaantumista tai nurinmenoa. "Muutama ratsastaja putosi, mutta hekin olivat heti jalkeilla ilman vaurioita", hän iloitsee.

"Radoissa oli aina tasoon nähden riittävästi haastetta, ja siellä saatiin niin sanottuja turvallisia virheitä, että maastossa tapahtui ratkaisuja. Maasto vaikutti etenkin suomenhevosten luokassa."

Suontaka Eventing alkoi perjantaina 60 sentin seurakilpailuluokalla ja päättyi sunnuntaina suomenhevosten kansalliseen. Lauantaina ratsastettiin Finnish Eventing Leaguen Small Tour -kilpailu 80 sentin korkeudella. Luokassa lähti mukavat 56 ratsukkoa.

Kenttäkilpailusääntöjen puitteissa 80 sentin kenttäluokkaan voi osallistua, vaikka ratsukolla ei olisi takanaan yhtään este- tai kouluratsastuskilpailua. Eli niin kutsuttu kvaalijärjestelmä on tämän luokan osalta poistettu.

Laine toteaa, että aina suuressa lähtijäporukassa kilpauransa korkkaavia ratsukoita löytyy, mutta hän suosittelee hakemaan ensimmäiset kilpailukokemukset muista lajeista ennen kenttäkilpailu-uran aloittamista.

"Ratsastajalle on haastavaa, kun pitää muistaa kolmen osakokeen asiat ja kaikki jännittää. Etenkin maastokoe jännittää aina valtavasti, ja se voi taustalla vaikuttaa muihinkin osakokeisiin, jos niistäkään ei ole kokemusta", kaiken kokenut Laine toteaa.

"Suosittelen, että tekee jonkun kilpailun alle ihan jo kilpailujännityksen takia."

Suontaka Eventingin tulokset löydät täältä.

Laineen omat kiireet jatkuvat nyt valmennusten parissa. Hän on myös lähdössä tuomaroimaan Puolan kansainvälisiin kenttäratsastuskilpailuihin - juuri olympialaisten aikaan.

"Puolassa järjestetään kv-kilpailut uudessa paikassa ja he halusivat sinne kokeneita tuomareita. Olin luvannut lähteä sinne jo yli vuosi sitten, enkä ajatellut, että kilpailut menevät olympialaisten kenttäratsastuksen kanssa päällekkäin."

Näin ollen Laineen asiantuntevaa ääntä ei kuulla Ylen olympiaratsastuksen kommentaattorina. "Olen kovasti tykännyt siitä hommasta, mutta en tiennyt päällekkäisyydestä kunnes Yleltä minua siihen kysyttiin", mies harmittelee.

Lue lisää mielenkiintoisia juttua Hevosurheilun Ratsastuksesta. Jos sinulle ei tule Hevosurheilua, tilaa se täältä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi