Maria Möller ja Ferara, täysiverinen.
Maria Möller ja Ferara, täysiverinen.Kuva: Miia Lahtinen

Maria Möllerin Ferara xx on hevonen, jonka kanssa on hallittava kehonsa ja jopa hengityksensä

Hevosurheilun Ratsastus-liitteessä pitkän linjan osaaja Maria Möller kertoo perusratsastuksesta, tuosta välttämättömästä ja tärkeästä asiasta.

Möller on yhä myös aktiivinen ratsastaja. Aika harva yli seitsenkymppinen ostaa itselleen nuoren herkän FWB:n täysiverisensä kaveriksi, mutta Möllerin uusi ratsu tuli syksyllä. Se on viisivuotiaaksi kääntyvä What a Match H (French Match Ask – Baloubet du Rouet).

”Se pelkää vähän selkäännousupenkkiä, ja olen sen takia noussut sen selkään maasta”, Möller sanoo ja kehuu nuorta tammaa herkäksi ja mukavaksi.

Hänen varsinainen kultakimpaleensa on kuitenkin suoraan Ranskasta laukkaradoilta tullut, 10-vuotiaaksi kääntyvä kimotamma Ferara xx. Amélie Ehrnroothin kasvatti on Möllerin mukaan opettanut hänelle enemmän kuin mikään muu hevonen aiemmin. Ratsastajan on todella hallittava oma kehonsa, jopa hengityksensä, ja osattava koko ajan analysoida myös se, mitä tapahtuu ympäristössä.

Hevosen rakenne luo edellytykset sen liikkumiselle. Meidän tulee myös aina muistaa selvittää, miksi joku hevonen ei suoriudu tehtävästä yhtä hyvin kuin toinen. Onko ratsastajan tasapaino tai avunanto liian epämääräinen? Onko rakenne se rajoittava tekijä vai onko hevosella kipuja tai onko tehtävä liian vaativa hevosen peruskuntoon ja lihaskuntoon nähden? Hevoset kun useimmiten ovat nöyriä ja yhteistyöhaluisia, kun niiden koulutuksessa edetään systemaattisesti ja asteittain.

On kuukauden suomenratsu -sarjan aika!

Se on Lorentso, ypäjäläisen Anu Korppoon rakkaista rakkain.  Siitä on jo 11 vuotta, kun Uusi-Kaarlepyyn verryttelyssä alkoi tuntua, että tänään voi olla se päivä. Hevonen oli läsnä ja kuunteli, pysyi oikealla tavalla ratsastajansa edessä, mikä mahdollistaa liikkeiden valmistelun radalla. Korppoo muistaa vielä, kuinka hänen mielessään häivähti mieluinen, riemukas tunne, kun verryttelystä tuli hänen vuoronsa siirtyä radalle.

Totilas, kerran vielä, kyllä hieno hevonen muistamisensa ansaitsee.

Totilaksen varsoja on Suomessakin. Astutusoikeus megajulkkikselle piti noihin aikoihin kirjallisesti anoa. Ensimmäinen suomalainen totilaslainen syntyi Tarja Malmströmille (nykyään musiikin alan taiteilijanimeltään DarJalle, kuten videolta näkyy).   "RH's Totally More oli ihan itse piru käytökseltään. Se muun muassa muutaman viikon ikäisenä ihan harkitusti potkaisi mua täysillä sääreen. Päätin myydä sen sen luonteen takia", Malmström kertoo, median valtaisan mielenkiinnon tuolloin herättänyttä episodia nyt jo huvittuneena muistellen.

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR2H-d1nMnG0UXBNnPO3r8RVqlbxKwQovooIa7N_AAtI6cmPEuzw8Cnh-Jw&v=QjkvpuID6v4&feature=youtu.be

Uutispuolella muun muassa HUJO:sta, joka ilmeisesti jatkaa vielä vuoden samalla kokoonpanolla.

Mutta eihän tässä vielä meidän mielestämme ole riittävästi luettavaa!

Onneksi Hevosurheilu on sellainen lehti, että se kannattaa selata aina kokonaan. Voi löytyä aarteita. Tällä kertaa kerrotaan, miksi Elmo Jankarin kansainvälinen viiden tähden kenttätykki Soraya oli Tampereen hevosklinikalla. Viiden pisteen vinkki: eläinlääketiede menee kovaa vauhtia eteenpäin. Kolmen pisteen vinkki: vaikka Sorayan kanssa asiassa toimitaankin etupainotteisesti, tämä uusi hoitomuoto tuo toivoa vaivaan, joka kaikkein yleisimmin on syynä hevosen uran loppumiseen. Yhden pisteen vinkki: lue.

Eikö jokaperjantainen Hevosurheilu olisi aivan ihana joululahja joko sinulle itsellesi tai ystävälle? Sen saa hommattua kätevimmin täältä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi