Kymmenisen vuotta sitten Annaleena Helin oli hevosleirillä Mikkelissä. Siellä hän tapasi Jykke Malmströmin, joka kävi leirillä pitämässä pari tuntia. Sikäläisen tallinomistajan avustuksella Helinille avautui mahdollisuus lähteä Malmströmin luokse Ruotsiin. Siitä syntyi alku tarinalle, joka kantaa hedelmää.

Valkeakoskelainen ratsastuskoululainen pakkasi tavaransa. Kolmessa kuukaudessa, mitä hän naapurimaassa vietti, Helin ammensi itselleen paljon oppia ja kohtasi ensimmäisen oman hevosensa, 5-vuotiaan Richterin.

”Se pelkäsi ratsastajaa. Sille oli tapahtunut jotain Saksassa, josta se tuli Jykelle ongelmahevosena”, Helin muistelee. ”Lähdettiin ihan alusta ja se totutettiin uudelleen ratsastajaan. Ihastuin siihen, vaikka ensin se oli ehkä enemmän empatiaa hevosta kohtaan.”

Helin toteaa, ettei hän ollut kovin taitava ratsastaja, eikä ollut edes järkevää ostaa sellaista projektia, mutta joku siinä kolahti. ”En ole katunut päivääkään. Olin haaveillut hevosesta, mutta aiemmin ei ollut sopivaa hetkeä, nyt se oli jotenkin tarkoitettu.”

Se oli match made in Sweden.

Ensimmäinen helppo c -luokka on merkitty Equipeen vuonna 2012. Tulos oli 57 ja risat. Siitä ratsukko on lähtenyt, ja nyt kahtena edellisenä viikonloppuna se on ottanut voiton niin Jyväskylän prix st georgessa kuin viime sunnuntaina Kangasalan vaativa a:ssa.

Matka tähän pisteeseen on vaatinut paljon työtä. Helin on valmentautunut valkeakoskelaisen Heli Hirvon johdolla jo liki 9 vuotta. ”Minulla on ollut oikeat ihmiset oikeaan aikaan auttamassa. Valmentajalla on iso merkitys ja itsellekin sillä, että olen saanut koulutettua hevosta samalla kuin itseäni.”

Ratsukon tie on ollut nousujohteinen, mutta se oli myös lähellä katketa viime vuonna. Richter alkoi yllättäen ontua rajusti toukokuussa 2020. ”Se alkoi kaviopaiseoireiluna ja oli ihan epämääräistä. Klinikalla kuvattiin ja todettiin, että koko kavio on tulehtunut”, Helin kertoo.

Hevonen ontui toista etujalkaansa, mutta sitten tilanne rauhoittui. Kun Richteriä oli liikutettu pari viikkoa, alkoi ontuminen uudelleen. Kun hevonen tutkittiin taas, selvisi, että sillä on kaviokuume. ”Se on ollut normaalissa treenissä tämän vuoden alusta. Ihan ihme, että ollaan päästy tälle tasolle takaisin.”

Helin sanoo, että Richter on nyt paremmassa kunnossa kuin koskaan. Osaksi siitä voi ehkä jopa kiittää sairastelua. ”Tauko teki varmasti hyvää, mutta sillä on myös erittäin tarkka ruokavalio, jonka uskon, että on vaikuttanut. Ei se ole ollut ennenkään kamalan lihava, mutta on sillä ollut ylimääräistä. Nyt se voi todella hyvin.”

Omistaja kuvaa hevostaan oman arvonsa tuntevaksi. Kilpakumppaniksi, jonka kanssa ei saa riidellä vaan pitää mennä keskustelemalla eteenpäin. ”Se voi olla kovapäinen, mutta se nauttii kilpailemisesta ja esiintymisestä. Radalla Richter on aina hyvällä tuulella ja yrittää parhaansa.”

Hevosen ainoa miinus on se, että se joskus kyttää. Pöytäliina väärässä paikassa voi olla sen mielestä kamala, ja sitten se vaikuttaa vähän suoritukseen. Toisaalta ratsastaja tuntee hevosensa jo niin hyvin, ettei yllätyksiä siltä saralta enää liiemmin tule.

”Näissä luokissa, mitä me nyt mennään, laukanvaihdot ovat ehdottomasti Richterin bravuuri. Jos se tekee virheen, se johtuu kuskista. Se osaa myös tehdä vaihdot joka askeleella, ja tekee niitä niin paljon kuin siltä pyytää.”

Raviakin hevoselta löytyy, mutta vielä kilpailutilanteessa Helin ei ole saanut ratsastettua sitä niin hyvin ulos kuin treeneissä. Kun se onnistuu, uskoo Helin prosenttien nousevan lähemmäksi 70:tä. Nyt ennätys kirjattiin Jyväskylässä toissa viikonloppuna PSG:ssä prosentteihin 65.147.

”Tälle kaudelle tavoitellaan interiä. Olisimme varmaan jo valmiita sinne, mutta niitä ei ole tarjolla. Ratsukkona uskon ja toivon, että pystymme menemään vieläkin pidemmälle. Hevonen on nyt 15 ja periaatteessa voi oppia kaiken, jos vaan ehdimme.

Kangasalan tulokset löydät täältä.

Tilaa Hevosurheilu helposti tästä linkistä.

Lisää teemasta: RatsastusPLUS