Matkaratsastajat aloittivat kilpailukautensa Isojoella Pohjanmaalla. Nuori Linda Lampinen ja La Experanza ox olivat sekä parhaita 80 kilometrin matkalla että saivat paraskuntoisin hevonen -palkinnon.

”Se on paras palkinto, mitä voi saada”, sanoo Linda Lampinen, joka luonnollisesti iloitsee kilpailueläinlääkärin päättämästä huomionosoituksesta.

Raskaan suorituksen jälkeen – varsinkin helteellä – niin hevonen kuin ratsastaja ovat väsyneitä, mutta La Experanza palautui rasituksesta hyvin ja jaksoi Lampisen mukaan koko matkan.

Hevonen on ratsastajansa mukaan hieman huono juomaan alkumatkalla, mutta kelin kuumetessa ja matkan edetessä sille alkaa neste maistua.

”Se juo eniten mash-sekoitusta ja ihan tavallista vettä. Minä juon urheilujuomaa ja vettä. Sitä meni ehkä litra tai pari. En ole itse kauhean hyvä juomaan, hevonen juo paremmin”, Lampinen naurahtaa.

80 kilometrin matkalla ratsukkoa nesteytetään vähintään noin 10 kilometrin välein, usein ei niinkään pitkin välimatkoin. Kansallisella tasolla hevosen nesteytykseen ennen kilpailuja ei tarvitse panostaa Lampisen mukaan niin paljon, kunhan se juo kilpailuja edeltävinä päivinä normaalisti.

”Kilpailun aikana jäähdytän hevosta lisäksi kaatamalla vesipullosta vettä sen päälle.”

Lauantaina Isojoella oli kuuma, mutta reipas tuuli piti kelin säädyllisenä. Suomen Matkaratsastusseuran järjestämän kilpailun reitti oli pohjanmaalaisittain suoraa. ”Pohjat olivat hyvät ja reitti oli kiva.”

Reitti oli jopa niin kiva, että Lampinen muutaman kilpakumppaninsa kanssa viihtyivät sillä reilusti ylimääräistä. Suunniteltua se tosin ei ollut, mutta puuttuvien reittimerkintöjen takia ratsukot eivät osanneet kääntyä ja jatkoivat vaan suoraan. ”Noin 10 kilometriä mentiin harhaan. Ei ole tietoa, mitä reittimerkeille on tapahtunut.”

Ratsastajat saivat kokonaisajasta hyvitystä, ja jämsäläisratsukko oli selvästi 80 kilometrin nopeuskilpailun paras. ”Keskinopeutemme oi 15,11 kilometriä tunnissa. Olin selkeä ykkönen, mutta toiset eivät jääneet kauaksi.”

Seuraavaan matkaratsastuskilpailuun tekisi Lampisen jo mieli, mutta hän ei tiedä vielä varmasti, missä se järjestetään ja milloin. Tällä viikolla harjoitukset jatkuvat, mutta eri hevosella ja eri lajissa. ”Menen torstaina Keravalle maastoesteiden Avant-sarjaan.”

Lampinen mielii varmasti tällä kaudella matkaratsastuksessa SM-mitalijahtiin, sillä hän menetti viime vuoden aikuisten sarjan hopeansa, kun La Esperanzasta löytyi dopingtestissä kofeiinia.

Lue lisää: 14-vuotias matkaratsastaja Linda Lampinen menettää SM-hopeansa kofeiinilöydöksen takia

Selvisi, että kofeiini oi peräisin rehusta, jossa sitä ei pitänyt olla. Rehuyhtiö myönsi virheen, mutta asian käsittely mahdollisten korvausten osalta on Lampisen mukaan vielä kesken.

”Tiedämme vähän enemmän kuin syksyllä, mutta homma ei ole vielä ratkennut. Rehumerkkimme on vaihtunut”, hän toteaa.

Isojoen matkaratsastuksen tulokset löydät täältä.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digiversiona.

Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa. Kätevästi digilehteä lukemaan pääsee lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta. Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Tilaa lehti täältä.

Lisää teemasta: RatsastusPLUS