MM-kisapaikka Tryonissa saattaa olla pian myrskyvaroitus päällä, ja tämä ei ole mikään urheilujournalistinen termi.

Myrskyvaroitus, aivan kirjaimellisesti.

Hurrikaani Florence  on saapunut USA:n Itärannikolle, josta se lähtee liikkumaan kohti sisämaata, kääntyen samalla kohti pohjoista.

Florencen ennustetaan liikkuvan Tryonin kohdalle sunnuntaihin mennessä. Tryonin ei ole laskettu olevan täysin hurrikaanin reitillä,  vaan jäävän siitä länteen, mutta tarkkaa kulkureittiä on kuitenkin mahdoton ennustaa.   Hurrikaani tuo mukanaan rajuilman, joka aiheuttaa muutoksia sääolosuhteissa varsinaisen myrskykeskuksen ja reitin ulkopuolellakin.

Kisajärjestäjä Tryon2018 kuitenkin vakuuttaa hevosten tallien olevan täysin turvallisia ja vaikeiden sääolojen kestäviä.

 

Päivitys torstaina 13.9. klo 21.00. Hevosurheilu onnistui saamaan langan päähän hurrikaaniasiantuntija Dennis Feltgenin USA:n säälaitos  NOAA:sta (National Oceanic and Atmospheric Administration/National Hurricane Center).

“Dennis Feltgen NOAA, miten voin auttaa?”

Dennis, mikä on Florencen tilanne tällä hetkellä?

“Hurrikaani on juuri nyt saapumassa Carolina-osavaltioiden rannikolle. Sen keskus menee yli rannikon perjantaiaamuna ja hurrikaani jatkaa siitä sisämaahan. Tarkkaa reittiä ei pysty täysin ennustamaan, mutta melko hyvät ennusteet on National Hurricane Centerin sivuilla. Se menee viikonlopun aikana Carolinan yli ja heikkenee samalla hitaasti. Tiistaina sen pitäisi olla Carolinan ulkopuolella.”

Minkä kokoinen Florence on?

“Se on läpimitaltaan 400 mailia, se on kategoria 2 hurrikaani.”

Miten kaukana esimerkiksi auto voi olla hurrikaanin silmästä?

“Pitää olla ainakin 200 mailin päässä.”

Todellakinko? Meillä kun ei ole hurrikaaneja täällä Suomessa.

“Todellakin. Hurrikaanin tieltä siirrytään pois. Ei ole vaihtoehtoa.”

Kiitos.

“Kiitos.  Ja te olette onnekkaita siellä Suomessa kun teillä ei ole hurrikaaneja. Hyvää päivänjatkoa! ”

 

Päivitys torstaina 13.9. klo 20. Florence näyttää tällä hetkeltä tältä. USA:n itärannikko on gif-kuvan oikeassa yläreunassa, ja Florence pyörii aivan rannikon läheisyydessä.

Kenttäratsastaja Pauliina Swindells kertoo kisapaikalta, että suomalaismittapuun mukaan myrsky on jo Tryonissa, jossa moottoritiet ovat osittain veden peitossa. “Näillä on täällä vähän eri käsitys kevyestä kesäsateesta, joksi he kutsuvat rankkasadetta, joka sai moottoritien tulvimaan niin pahasti, että uskalsimme ajaa vain kahtakymppiä.”

Kisajärjestäjä kuitenkin vakuuttaa tilanteen olevan hallinnassa.

Päivitys keskiviikkona 12.9. klo 23.  Tryon2018 -kisatiedotuksen mukaan USA:n Säälaitos ennustaa Florencen rantautuvan  perjantaina. Odotettavissa on rankkasateita aina tiistaihin asti. Sunnuntaille odotetaan myös rajuja tuulenpuuskia, jopa 70 km tunnissa.  Pyörremyrskyjä on odotettavissa jopa tulevan yön aikana, mutta ne eivät Tryon2018 -tiedotuksen mukaan liity Florenceen. Toistaiseksi vielä saapuvien kilpahevosten lentoja ei olla myöskään perumassa.

Päivitys keskiviikkona 12.9. klo 14.11 Maria Astikainen raportoi paikan päältä Hevosurheilulle, että Florencea odotellaan paikan päälle jo torstain vastaisena yönä.  “Toistaiseksi keli on ihan hyvä”, hän viestittää paikallista aikaa aamu7:ltä. Astikainen ei ole huolissaan, sillä hevoset ovat vahvassa tallirakennuksessa ja paikalliset vakuuttavat olevansa muutoinkin tilanteen tasalla.

“Tryon on muutenkin sellainen paikka, jonne hevosia tuodaan rajumyrskyiltä suojaan”, Astikainen paljastaa.

Hän ei ole siinä käsityksessä, että Florence aiheuttaisi Tryonin korkeudella enää valtavaa haittaa.

“Sade on sitten toinen asia. Sitä on povattu valtavia määriä, ja se vaikuttaa tietysti niihin lajeihin, jotka käydään ulkona, eli oikeastaan melkein kaikkiin paitsi reiningiin. Reining tapahtuu niin sisätiloissa, että tallista pääsee kisa-areenalle käytäviä pitkin.”

Tätä artikkelia päivitetään.

 

Lisää teemasta: MM-kisat