Nyt se on loppu, Okkosen Niinan hevoshomma.

Kun viimeinen kasvatti toissapäivänä kaarsi pois urjalalaisen Kylänpään tallin pihasta, olo oli haikea, mutta myös helpottunut.

11-vuotiaaksi kääntyneen Rechemayn (Royal Classic – De Niro), hän olisi oikeastaan halunnut pitää,  siksikin, että se on saksantuonti-kantatammasta Diva VI (De Niro – Rubinstein I).  Yksinkertainen laskutoimitus paljasti, että nykyelämäntilanteessa se ei kannata.

“Yksi siitostamma olisi tarkoittanut, että en ole ihan kaikkea sentään lopettanut, mutta niin siinä vaan kävi, että pistin kaikki myyntiin ja kaikki menivät myös kaupaksi ihan tuosta vaan, osa jopa yhdessä päivässä”, Okkonen kertoo.

 

“Aikansa kutakin”, Okkonen sanoo. Ratsujen, usein holstein-, hannover- tai oldenburg -sukuisten,  kasvattaminen oli elämän sisältö ja keskipiste pitkään, joten muutos ei ollut pieni.  “Kaikki ne erilaiset oripäiväreissutkin mitä ollaan Saksaan ja Hollantiin tehty ja kaikki ne ihmiset joihin olen tutustunut näiden vuosien aikana…”,  Okkonen miettii.

“Mutta olen mä tässä luopumista tehnyt jo jonkin aikaa. Ehkä yksi virstanpylväs oli se, kun tämä mainittu Diva vuonna 2019 kuoli varsomisen seurauksena ja quaterhittiläinen, väärin päin ollut varsakin menetettiin”, hän tuumaa.

Okkonen muistetaan leasing-oreista Royal Olymp, First Fighter, Florimon ja Rosenstolz esimerkiksi.

Kasvatteja on kertynyt noin sata, kun lasketaan Suomessa syntyneiden lisäksi myös suoraan Saksaan ja muualle ulkomaille ensirekisteröidyt kasvatit.

Ajan puute on suuri syy päätökseen.

Kiinteistövälittäjänä jo pitkään ansionsa hankkinut Okkonen on Loviisan asuntomessujen 2023 projektipäällikkö ja hän on laskenut, että kun tuo homma on aikanaan ohi, Rechemaylla on kaksi vuotta enemmän ikää eikä se ole viimeisimpien kahden vuoden aikana ehtinyt tehdä juuri mitään. Hän laski myös, että koska asuntomessutyö on hyvin pitkälle kesäaikaan painottuvaa, hänellä ei ole aikaa eikä jaksamista myöskään joka-kasvattajan normikesään – varsojen valvomiseen ja tammojen kuskaamiseen uudelleen astutettavaksi.

Tallikissa Keekki jäi ihmettelemään tyhjiä karsinoita, ja russelit, joita hän pienimuotoisesti myös kasvattaa.

“Jotain täytyy olla lisäämässä edelleen”, Okkonen naurahtaa.