Laumassa laiduntanut 1,5-vuotias suomenhevosori katosi toissayönä jälkiä jättämättä. Etsinnät jatkuvat edelleen.

Friski Poika -niminen suomenhevosori katosi Kylämäen Hevostilan laitumelta Marttilassa Varsinais-Suomessa torstain vastaisena yönä.

”Hevosta ei löytynyt laitumelta kavereidensa luota 1.10. aamulla. Edellisenä iltana ennen pimeän tuloa oli käyty tarkastamassa, että lauma oli koossa, ja aamulla sitä ei vaan sieltä enää löytynyt”, kertoo Friski Pojan omistaja Anne Soikkeli.

”Mitään jälkiä ei näy missään, mitään järjellistä selitystä ei löydy. Kyseessä on metsälaidun, joten hevosen kohdalla on tietysti todennäköistä, että siellä on vaan jokin pelästyttänyt sen, ja ori on mennyt aidoista läpi. Lähtökohtaisesti aidat ovat ehjät, mutta kyllähän tuollainen oripoika siitä aidan välistä tai ylikin menee.”

Hevonen on laiduntanut isossa laumassa. On jokseenkin harvinaista, että hevonen lähtisi kauas laumastaan yksin.

”Se on todella mysteeri meille kaikille. Jollei jokin peto ole onnistunut yhtä hevosta haavoittamaan ja irrottamaan joukosta ja ajamaan sitten pois”, Soikkeli miettii.

Hän pitää hevosen karkaamista – syystä tai toisesta – kuitenkin todennäköisempänä vaihtoehtona kuin sitä, että joku olisi hevosen varastanut. Soikkelin mukaan asiasta on varmuuden vuoksi tehty myös rikosilmoitus.

”Friski Poika on hirvittävän kiltti hevonen. Mutta me ollaan näitä kaikkia vaihtoehtoja tässä mietitty, ja siinä täytyisi olla aika konkari, että puolitoistavuotiaan orivarsan pimeässä erottaa laumasta ja lastaa ilman minkäänlaisia jälkiä. Mutta todennäköistä vaihtoehtoa tässä ei ole, koko juttu on täysi mysteeri.”

Hevosta on etsitty jalan ja ratsain. Hevonen katosi metsälaitumelta, jonka ympärillä on vaikeakulkuista maastoa huonolla näkyvyydellä.

”Olimme hevosten kanssa eilen siellä sillä ajatuksella, että jos Friski Poika olisi siinä kuosissa, että se liikkuu metsässä, hakeutuisi se todennäköisesti lajitovereidensa luokse. Ja vastaavasti herkät hevoset taas aistisi ympäristössä olevan ylimääräisen, jolloin me saataisiin jotain täkyä siitä, missä kadonnut voisi olla. Mutta mitään tällaista merkkiä ei saatu missään.”

Friski Poika on ollut omistajallaan kesästä asti. ”Se oli mun nelikymppislahja itselleni”, Soikkeli huokaa.

Etsinnät jatkuvat tänään. Soikkelin mukaan kaikki apu etsintään on tervetullutta.

”Meillä on sekä jalkaisin kulkevia etsijöitä, että ainakin yksi koira on tulossa ja useampiakin on haettu. Kaikki ovat tervetulleita, alue on niin iso.”

Vapaaehtoisten etsijöiden yhteydenotot ja mahdolliset näköhavainnot hevosesta pyydetään suoraan Anne Soikkelille: 045-6310193. Facebook-julkaisun mukaan erityisesti dronelle ja lämpökameralle olisi etsinnöissä haastavan maaston takia käyttöä.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.