Perjantaina jaettiin Opetus- ja Kulttuuriministeriön myöntämät kesälajien urheilija-apurahat.

Ratsastuksessa moninkertaiselle arvokisamitalistille Katja Karjalaiselle jaettiin suurin, 10 000 euron potti. Pia Reitti ja Jaana Kivimäki saivat molemmat 6000 euroa. Apurahoista suurin mahdollinen on 20 000 euroa. Sen sai 20 kesälajien edustajaa. 44 urheilijaa sai 10 000 euron summan ja 99 urheilijaa 6 000 euron suuruisen apurahan. Esityksen apurahansaajista Opetus- ja kulttuuriministeriölle teki Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö.

Apurahan tarkoituksena on mahdollistaa taloudelliset edellytykset ammattimaiselle ja päätoimiselle valmentautumiselle sekä menestykselle arvokisoissa. Apurahan myöntämisessä huomioidaan urheilijan tuloskehitys ja mahdollisuudet tulevaan menestykseen arvokilpailuissa.

Katja Karjalaisen kausi 2020 on alkanut erinomaisesti. Hän aloitti kilpailukautensa Hollannissa ja on ratsastanut tänä viikonloppuna yhden kakkossijan ja yhden voiton. Sunnuntaina hän ratsasti vapaaohjelmassa huippuprosentit 76.4, jotka viittaavat jopa mitalimahdollisuuksiin paralympialaisissa.

EM-finaalissa sensaatiomaisesti sijalle 15 ratsastanut kouluratsastaja Henri Ruoste ei saanut nyt jaettua apurahaa. Hän kertoo, että hakemus kyllä laitettiin urheilujohtaja Aki Ylänteen kanssa.

“Kyllä me täytettiin hakemus, mutta ei sitten nähtävästi mennyt kausi riittävän hyvin. Mutta meidän lajimme onkin edullinen muihin lajeihin verrattuna. Lenkkareihin ja uikkareihin tarvitsee enemmän rahaa valtiolta. Ja emmehän me rakenna itse harrastuspaikkojakaan”, Ruoste kommentoi sarkastisesti.

Saksassa asuva Ruoste tekee ympäripyöreitä päiviä valmentajana ja hevoskauppiaana. Pieni pettymys kuultaa hänen äänestään.

“Mitä tähän sen enempää sanoo. Me maksetaan ratsastuksessa kaikki itse muutenkin, eikä avustuksia ole tarjolla. Täytyy tehdä itse omat apurahat”, hän sanoo.

Marraskuun lopussa jaettiin Olympiakomitean kesälajien tehostamistuet, ja niissä myös Ruoste huomioitiin. Hän sai 5 000 euroa Olympialajien huippuyksilötukea. Samassa jaossa pararatsastus sai  tukea 32 500 euroa, mikä kohdistui Moskovassa jo käytyihin kilpailuihin (Jessica Kerttunen ja Sanna Koskiluhta), Genemuidenin kilpailuihin (Katja Karjalainen, Jaana Kivimäki ja Pia Reitti), hevoshoitajien ja urheilijoiden avustajien tukeen, paralympiavalmentajatukeen sekä Karjalaiselle suunnattuun osallistuvan asiantuntijuuden epäsuoraan tehostamistukeen ja vielä lajiryhmävastaavan monimuotoiseen toimintaan lajin rinnalla.

Tammikuun päätös täällä, marraskuun päätös täällä.