Etäoripäivien ensimmäinen päivä kolmevuotiaiden ratsujen ja nelivuotiaiden ponien osalta ohi. Tuloksia ei vielä saa, ne annetaan vasta perjantaina. 

Orilautakunnan puheenjohtaja Anna Pajanen kertoi, että irtohypytyksessä katsotaan laukan rytmiä ja hevosen liikettä, jonka pitäisi olla mahdollisimman tasaista ja harmonista. ”Ja tietysti puomien pitäisi pysyä pystyssä”, 15 vuotta orilautakunnassa ollut Carl-Harry Frey puolestaan kertoi. FWB-oripäivillä oreista tehdään lineaarinen profilointi ja irtohypytyksessä nähdyt ominaisuudet ovat osa sitä.

Pienten ponien maksimiestekorkeus on metri ja kolmevuotiaat lämminveriset saavat hypätä korkeimmillaan 130.

Carl-Harry Frey arvioi hyppyjä ja Anne-Mari Pekonen askellajeja, lisäksi etänä mukana on muita tuomareita, kuten ruotsalainen tuomari Mikael Nolin ja Marko Björs, joka osallistui Töölön kodistaan käsin.

Liinaharja welshponiori Springhill Fnam (Farley)  irtohyppäsi ensimmäisenä.  Alun epäröinnin jälkeen se innostui niin, että korkeus nostettiin maksimiin, metriin.

Ori on jalo ja ryhdikäs, hyvä urheiluponityyppi, mutta hieman painunut selkä ja pitkä lanne vaikuttavat liikkeisiin.

Käynti on tahdikas ja matkaavoittava, ravi energinen,  laukka on pyöreää mutta poni saisi koukistaa polviaan enemmän.

Hypyissä se osoittautui miellyttäväksi,  ja etenkin etujalkatekniikka oli kohdillaan, mutta saisi liikkua rehellisemmin eteen. Se antoi  itsestään “ujon kuvan”.

Raatilan Willow Fordilla (Wind in the Willows – Bakebirh Ben) oli vähän kiire kujassa, joten sille asetettiin maapuomeja menoa jarruttamaan, mikä auttoikin.

Ori on rakenteeltaan vankka ja ryhdikäs. “Haetaan kuitenkin erityisesti urheiluhevosia, joten saisi olla jalompi”,  Pajanen kertoi ratsuponijalostukseen viitaten.

“Aikamoinen foordi”,  sanoi puolestaan Pekonen. “Käynti on puhdasta mutta kiireistä, ravi saisi olla lennokkaanpaa ja joustavampaa, jännitys näkyi, laukka on hyperaktiivista mutta kiireistä ja hätäistä. Pystyy hurjasta vauhdista huolimatta pitämään tasapainonsa”, hän luetteli.

Estetuomarit pitivät ponista. Sillä on hyvä jalkatekniikka ja se avaa hyvin takaa, ponnistus on voimaskas ja hyvä, se vaikuttaa kyvykkäältä ja käytti hyvin koko runkoaan. Laukka on pitkä ja aktiivinen ja tasapainoinen. Heidän mielestään tämä on yhteistyöhaluinen ja miellyttävä poni.

Ponien oripäivät loppuvat perjantain toiseen irtohypytykseen.

Askellajihevosetkin suorittavat kolmevuotiaana yhden irtohypytyksen, jonka maksimikorkeus on 115 cm.

Kolmivuotiaiden lämminveristen suorituskyvynkokeen ensimmäisenä esiintyi kouluori Sternenschein (Sternkönig – DeNiro).

Anna Pajanen kertoi oriin olevan jalo, pienehkö hevonen ja tässä kehitysvaiheeessa hieman etupainoinen. “Hieman pentumainen”.

Pekonen totesi, että käynti on puhdasta ja aktiivista, työntö takaa saisi olla voimakkaampi. Ravi on tahdikasta, mutta saisi olla jäntevämpää ja enemmän ylämäkeen, laukka on isoa, pitkää, mutta etupainoista.

Esteillä se suoritti positiivisella asenteella.

Johanna Mikkolan kasvattama rautias esteori Baloutelli (Balou du Rouet – Nekton) hyppäsi rauhallisia isokaarisia hyppyjä.

Rakenne sai peukkuja Pajaselta.

“Moderni urheiluhevonen jonka on helppo liikkua.”

Esteillä se oli rento ja rauhallinen ja suorittajana rehellinen. Hypyt olivat tasalaatuisia, mistä tuli kehut. Kapasiteetti on hyvä ja laukka tasapainoinen.

Pekonen totesi, että käynti oli irtonaista ja matkavoittavaa ja selän läpi, ravi lennokasta, laukka kevyttä ja elastista. “Mutta askellaji-ihmisen mielestä saisi koukistaa niveliään enemmän.”

Hyvää vauhtia kimoitumassa oleva May Charmeleon todettiin jaloksi.

Käynti on puhdasta, mutta saisi olla aktiivisempaa, vaikka hyviäkin askeleita oli, se hiipui loppua kohden, ravi tahdikasta ja puhdasta, mutta saisi olla aktiivisempi, laukka pitkää, mutta voimatonta takaa, etupainoista.

Esteillä ori oli jännittynyt. Hypyt suuntautuuvat liikaa eteenpäin, jolloin korkein piste kaaressa on vasta esteen takana. Laukka on pitkää ja elastista tasapainoista.

Comme La Lumiere  (Comme Prevu – Dinken) on jalo, mutta kasvuvaiheessa, ahdas edestä, meloo

Esteillä hevonen ei ollut alussa keskittynyt, mutta kun puomeja nostettiin se alkoi keskittyä. Hevosella on hyvä itseluottamus, se avaa hyvin takaa ja esitti hyvää kapasiteettiä, laukka elastista ja voimakasta

Käynti on aktiivista, mutta saisi olla matkaavoittavampaa.  Ravi on lennokasta,  laukassa hyvä tasapaino.

Springhill C-lebrity (Christer – Chellano) on niin ikään vielä kasvuvaiheessa.

Rakenteeltaan ori on jalo, mutta saisi olla sopusuhtaisempi ja suurilinjaisempi, sillä on hyvä syvyys,  mutta painunut selkä. Sillä on kattomainen lautanen, ja se on kaitarunkoinen ja ahdas edestä ja liikkeessä ahdas myös takaa, mitkä viittaavat kehitysvaiheeseen.

Esteillä se näytti melko hyvää tekniikkaa ja korjasikin hyvin, mutta se tarvitsisi lisää omaa energiaa hyppäämiseen. Laukassa toivottiin elastisempaa ylälinjaa.

Käynti on matkaavoittavaa, ravi kevyttä melko lennokasta mutta takajalat saivat työntää paremmin, laukka on tahdikasta, mutta esitti ajoittain ristilaukkaa.

Itsetietoisen ja jopa hieman uhmakkaan oloinen Chrianza (Christer- Cascano) ei suhtautunut kovin keskittyneesti irtohypytykseen, vaan valitsi mennä heti alkuun vastapäiseen nurkkaan piehtaroimaan. Ori oli tullut viihtymään, mutta tehtävän kuluessa se muuttui epävarmemmaksi.

Pajanen luonnehti Chrianzan ryhdikkääksi, jaloksi, hyväksi urheiluhevostyypiksi,  vaikkakin pienenä moitteena suora selkä.

Esteillä se hyppäsi liikaa eteenpäin. Estetuomarit totesivat sen olevan hyvin nuoren oloinen. Laukassa on hyvä tasapaino.

Askellajeissa käynnissä oriin selkä jännittyy, ravi on tahdikasta, mutta voisi olla rennompi selästä, laukka on pitkää.

Kanndiaro CGC (Kanndarco – Diarado) hyppäsi rauhallisesti ja mielellään, mutta se pudotteli melko paljon.

Rakenteeltaan ori on sopusuhtainen ja hyvin kehittynyt.

Estetuomaristo totesi, että Kanndiaro haluaa suorittaa, mutta se oli jännittynyt ja jäykkä rungostaan. Ponnistus vie hyppyä liikaa eteenpäin.

Käynti on aktiivista, mutta kun selkä jännittyy, nelitahtisuus katoaa, ravi on kevyttä mutta hieman voimatonta, laukka lennokasta, mutta voisi olla joustavampaa.

 

 

 

 

Lisää teemasta: Ratsuoripäivät 2021