Stable Novassa on ollut erityisen rankka syksy ja alkutalvi.

Haaveet kisaradoista Espanjan auringon alla muuttuivat Olivan kisatourin livevideoiden katseluksi ja kotiharjoitteluksi karanteeniolosuhteissa Hyvinkäällä.

“Ollaan katsottu paljon live streamiä. Matka- ja kisakuume on kyllä ollut välillä tosi kova, kun oli helmikuussa paljon tuttuja siellä”, esteratsastaja Janne Ruskeeniemi kertoo.

Ruskeeniemi ja Hanna Harjuvaara toivoivat viimeiseen asti pääsevänsä alkutalven kilpailuturneelle Espanjaan aiempien vuosien tapaan, mutta toisin kävi, monestakin syystä.

Kun tarkemmin ajattelee, todennäköisesti ei olisi kannattanut lähteäkään.

“Täältä ei ole ollut mahdollista lähteä. Kieltämättä Espanjan nykyinen tilanne ei ole myöskään hirveästi houkutellut, kun kaikki ravintolat ovat kiinni ja elämä siten tosi rajoittunutta”, Ruskeeniemi kertoo.

Syynä kotiinjäämiseen ei ollut niinkään tai ei ainakaan ainoastaan, korona, eikä viimeisin huono uutinen herpes, vaan Stable Novassa lokakuusta asti jyllännyt pääntauti, jota vastaan Hyvinkäällä on taisteltu kaikin voimin. Tilanne Saksasta yhden hevosen mukana Hyvinkäälle rantautuneen bakteeritaudin kanssa on edennyt parempaan, mutta harmillisen hitaasti. Stable Novassa on eletty karanteeniolosuhteissa jo kuukausikaupalla. Hevosia on täsmälääkitty penisilliinillä.

“Yhdellä hevosista ei ollut helmikuun skooppauksessa paiseiden parantuminen edennyt odotetusti, jouduttiin laittamaan vielä yksi penisilliinigeeli.”

Nyt näyttäisi siltä, että kujanjuoksun loppu häämöttää.

“Kaksi viimeistä hevosta testattiin viime keskiviikkona, visuaalisesti näyttivät hyvältä. Toisen PCR-tulokset saatiin jo, ja ne olivat puhtaat. Toista odotetaan kuumeisesti, oltiin toiveikkaita, että olisivat tulleet molemmat jo lauantaina, mutta ei ole vielä kuulunut.”

Kun pääntauti nyt ehkä on pian voitettu juttu, kisamatkalle ei sen puolesta ole enää esteitä, mutta tällä välin tautitilanne maailmalla on saanut jo uuden käänteen herpesviruksen takia.
Muutenkin alkaa olla jo myöhä, kun maaliskuuta jo eletään.
“Joo, näin siinä kävi.  Laitan kyllä ensi talveksi pian varaukset, ennen kuin ensi vuoden tour menee täyteen. Pakko elämän on hiljakseen normalisoitua”, Ruskeeniemi suunnittelee.